Volledig scherm
Elon Musk tijdens de presentatie van de Tesla Roadster 2 in november. Nu schiet hij het ding richting Mars. © REUTERS

Space Oddity: Elon Musk schiet eigen knalrode Tesla naar Mars

De kleurrijke zakenman Elon Musk is niet vies van een goede publiciteitsstunt, maar volgende week wil hij iets compleet nieuws doen. Zijn ruimtevaartbedrijf, SpaceX, moet dinsdag Musks eigen auto van zijn eigen merk Tesla de ruimte in schieten.

Volledig scherm
Musks auto zal met een Falcon Heavy de ruimte in worden gebracht en met een snelheid van 42.000 kilometer per uur de snelste auto ooit worden. © EPA

De auto is een rode Tesla Roadster, die naar de rode planeet Mars moet worden gebracht. Daar moet hij de komende miljard jaar rondjes omheen draaien. ,,We zochten het stomste voorwerp dat we konden bedenken'', zei Musk. Want er is een reële kans dat de lancering mislukt. Dan mag er geen cruciale satelliet verloren gaan, en al helemaal geen mensenleven.

Volgens Musk, die vlammenwerpers en petten verkocht, zijn salaris voor de komende jaren schrapte en binnen honderd dagen de grootste batterij ter wereld bouwde,  zal onderweg het lied Space Oddity van David Bowie uit de speakers van de auto klinken. Hoewel daar in het luchtledige niet veel van te horen zal zijn, wordt de Tesla Roadster in de ruimte wel de snelste auto ooit, met een snelheid van ongeveer 42.000 kilometer per uur.

Big Fucking Rocket

De lancering is een test van de nieuwe raket Falcon Heavy. Dat is de sterkste raket sinds Saturn V, die de mens in de jaren zestig en zeventig naar de maan bracht. De 27 motoren van de Falcon Heavy hebben bij opstijgen de kracht van achttien Boeings 747, zegt SpaceX.

De Heavy is de opgevoerde variant van de Falcon 9, die de afgelopen jaren is gebruikt om het internationale ruimtestation ISS te bevoorraden. En daar blijft het niet bij. Musk en zijn mensen werken namelijk al aan een nog grotere opvolger: de Big Fucking Rocket (BFR).

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
Een Faclon Heavy in de hangar op Cape Canaveral © AP

Heilige graal

De BFR moet mensen naar Mars brengen, een heilige graal voor Musk. Hij wil de rode planeet ooit koloniseren. Elke raket zou honderd passagiers plus vracht moeten vervoeren, voor een tarief van ongeveer twee ton per persoon, zei hij in 2016. Over vijf tot tien jaar moeten volgens hem de eerste verkenners die kant op gaan.

Op aarde kan de BFR ook worden gebruikt, als opvolger van het vliegtuig. Volgens de in Zuid-Afrika geboren Musk, wiens vermogen op ruim 20 miljard dollar wordt geschat, kan iedereen zo binnen een uur naar de andere kant van de aarde. Een trip van New York naar Shanghai zou een half uur kunnen duren, bezwoer hij.

Musk is een duizendpoot. Hij is niet alleen de man achter Tesla en SpaceX, hij is ook een grondlegger van betaaldienst PayPal, hij bedacht de hyperloop (een soort vacuümtrein), wil met The Boring Company nieuwe tunnelnetwerken onder steden aanleggen, ontwikkelt nieuwe zonnepanelen met SolarCity en hij wil met Neuralink hersenchips maken die onder meer kunnen helpen tegen parkinson en epilepsie. 

  1. Beantwoord samen deze 36 vragen en je bent (weer) verliefd, aldus de wetenschap
    Liefdesrecept

    Beantwoord samen deze 36 vragen en je bent (weer) verliefd, aldus de wetenschap

    Of je nu al jaren samen bent of voor het eerst op date gaat, volgens de wetenschap is het mogelijk om verliefd te worden door 36 vragen te beantwoorden. Deze methode is al in de vorige eeuw ontwikkeld en getoetst door psycholoog Arthur Aron. Hij slaagde er zo'n 25 jaar geleden in om twee vreemden verliefd op elkaar te laten worden. Of beter gezegd: zes maanden na het onderzoek stapten de twee proefpersonen in het huwelijksbootje.