Volledig scherm
© ANP

Stokoud worden? Ibuprofen lijkt de sleutel

Ibuprofen is niet alleen een ontstekingsremmende pijnstiller, maar vertraagt ook de veroudering aanzienlijk. Dat blijkt uit onderzoek. Althans, dit goede nieuws geldt vooralsnog voor gist, wormen en vliegen, maar mogelijk ook voor mensen.

Wetenschappers van onder meer de Texas A&M-universiteit gaven deze soorten de afgelopen 3 jaar een dagelijkse dosis Ibuprofen die vergelijkbaar is met de dosis die mensen zouden slikken.

Het leven van gist bleek door Ibuprofen met 17 procent te worden verlengd. Vertaald naar de mens, zou dit uitkomen op 12 extra levensjaren. Ook de wormen en vliegen leefden aanzienlijk langer, zo'n 10 procent. Bovendien bleken ze die extra jaren ook nog eens in goede gezondheid door te brengen.

Levensverlengend
,,Veelbelovende resultaten,'' vindt hoogleraar celbiologie Ellen Nollen van ziekenhuis UMC in Groningen. Ibuprofen werd eerder al in verband gebracht met een kleinere kans op ouderdomsziekten zoals Alzheimer. ,,Kennelijk zit er iets in wat op een andere manier in de cel ingrijpt dan andere levensverlengende methoden. Dit is erg de moeite waard om verder te onderzoeken.''

Ibuprofen verlicht pijn en helpt tegen koorts en infecties. Hoe veelbelovend het onderzoek ook is, we moeten volgens hoogleraar Nollen niet opeens massaal Ibuprofen slikken om lang jong te blijven. Er is eerst meer onderzoek nodig.

  1. Felle komeet scheert ‘rakelings’ langs de aarde: ‘Absurd maar ongevaarlijk’

    Felle komeet scheert ‘rakelings’ langs de aarde: ‘Absurd maar ongevaar­lijk’

    Astronomen kijken reikhalzend uit naar de komst van een extreem heldere komeet die de komende weken met name ‘s nachts en bij onbewolkt weer goed te zien zal zijn boven het noordelijk halfrond. De eind december ontdekte komeet met de wetenschappelijke naam C/2019 Y4 (Atlas) is de afgelopen tijd steeds feller geworden en heeft volgens de jongste berekeningen een gigantische verlichte atmosfeer half zo groot als onze zon.