Volledig scherm
© afp

'Stonehenge was een begraafplaats voor elite'

Het prehistorische Stonehenge, in het zuiden van Engeland, zou van oorsprong wel eens een elite-begraafplaats geweest kunnen zijn. Tot die nieuwe theorie komt een team van archeologen onder leiding van hoogleraar Mike Parker Pearson van het University College in Londen.

De bevinding is gebaseerd op tientallen jaren van opgravingen op mysterieuze plek en nabijgelegen monumenten. Van begraafplaats evolueerde Stonehenge tot een plaats waar vergaderd en gefeest werd.

Over Stonehenge, dat deel uitmaakt van het Unesco-werelderfgoed, zijn meer theorieën dan de stenen waaruit het bestaat. Zo wordt het gezien als een astronomische kalender, een observatorium of een tempel gewijd aan de zonnecultus.

Begraafplaats
Volgens Pearson en co was Stonehenge omstreeks 3.000 v.Chr. een plaats waar de overledenen uit de rijke families naartoe gebracht werden om er begraven te worden. Zo'n 500 jaar later kreeg de plaats een wat publieke functie.

Met de teloorgang van de gemeenschapscultuur en de opkomst van meer individualistische bevolkingen was het meteen ook gedaan met Stonehenge als feest- en vergaderplaats, aldus de archeologen.