Volledig scherm
© thinkstock

Studie: aantrekkelijke studenten halen betere cijfers

Een nieuwe studie wijst uit dat scholieren die als aantrekkelijk worden beschouwd betere punten halen en vaker hogere studies aanvatten dan hun klasgenoten die niet als aantrekkelijk worden beschouwd. Het verschil in schoolresultaten tussen leerlingen die als 'beeldmooi' werden beschouwd en zij die als 'lelijk' werden gezien bleek net zo groot als het verschil in resultaten tussen kinderen uit tweeoudergezinnen en kinderen uit eenoudergezinnen.

'Kinderen die er goed uitzien, verklaarden meer aandacht te krijgen van de leerkrachten, meer vrienden te hebben en minder depressies te kennen', verklaart Rachel Gordon, professor sociologie aan de universiteit van Chicago.  

Meer zelfvertrouwen?
'Ze werden later ook succesvoller. Het is niet duidelijk of de betere cijfers te danken zijn aan de aandacht en lof die aantrekkelijke kinderen kregen, waardoor hun zelfvertrouwen verhoogt en ze vlotter hulp vragen aan de leerkrachten of dat leerkrachten simpelweg aantrekkelijke gezichten verkiezen'.

De studie combineerde statistische analyses van een nationaal Amerikaans onderzoek naar de gezondheid van adolescenten met kwantitatieve analyses van één middelbare school. Het nationaal onderzoek, dat in de jaren negentig van start ging, volgde 9.000 adolescenten in de VS tot ze dertigers waren. Daarbij noteerden de interviewers of de geïnterviewde al dan niet aantrekkelijk was. Het nieuwe onderzoek voegde daar hun schoolresultaten aan toe.

Hoger loon
Andere onderzoeken wijzen in dezelfde richting: mensen die foto's te zien kregen van een aantrekkelijke en een niet-aantrekkelijke persoon en door die personen werden opgebeld, meenden meer warmte te ervaren van de aantrekkelijke beller. Vrouwen verdienen 8 procent meer wanneer hun aantrekkelijkheid als bovengemiddeld wordt gezien en verdienen 4 procent minder dan gemiddeld wanneer hun aantrekkelijkheid onder het gemiddelde ligt. Bij mannen is dat respectievelijk 4 en 13 procent. Aantrekkelijke mensen worden ook als gezonder en betrouwbaarder gepercipieerd.

De vraag blijft of intelligente kinderen met veel zelfvertrouwen aantrekkelijker lijken voor hun interviewers dan introverte en minder intelligente studenten. De onderzoekers kregen de kinderen immers pas te zien op het eind van het interview, dus nadat ze al een idee hadden van de persoonlijkheid van het kind. Er zijn echter andere aanwijzingen dat het wel degelijk om de looks draait. Gordon stipt aan dat in een andere studie onderwijzers in het lager onderwijs aangaven dat ze betere resultaten verwachtten van aantrekkelijke kinderen.

Minder seks, minder alcohol
De recente studie toont ook aan dat het verschil in schoolresultaten tussen de 'lelijke' en de 'middelmatig aantrekkelijke' scholieren verwaarloosbaar is. De kinderen die als 'lelijk' of 'middelmatig aantrekkelijk' werden omschreven, waren daarentegen minder seksueel actief en namen ook minder deel aan buitensporige drankgelagen.