Studie: ontdekking bij ‘slapende’ bacteriën kan werking antibiotica verbeteren
Een nieuwe ontdekking bij ‘slapende’ bacteriën, ook persistors genoemd, kan helpen bij de ontwikkeling van meer efficiënte antibioticabehandelingen. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van de KU Leuven en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB). De onderzoekers ontdekten dat het moment waarop de ‘slapende’ bacteriën ontwaken, verband heeft met het ontwikkelen van resistentie tegen antibiotica.
Persistors zijn bacteriën die een antibioticabehandeling niet voelen: ze zijn inactief en kunnen zo een behandeling overleven. Wanneer persistors uit hun slaap ontwaken in een omgeving vrij van antibiotica, kunnen ze zich opnieuw vermenigvuldigen en de infectie weer aanwakkeren.
Tot hiertoe was het niet duidelijk wat het mechanisme achter dat ontwaken precies in gang zette. Het was voor onderzoekers ook moeilijk om die ‘ontwakende’ cellen te onderzoeken, omdat er maar weinig van zo’n cellen voorhanden zijn, en omdat ze zich slechts tijdelijk in die situatie bevinden.
Het was wel al duidelijk dat het moment dat een slapende cel ontwaakt, ze haar tolerantie tegenover antibiotica verliest. Zodra een slapende cel opnieuw actief wordt, kan de antibioticabehandeling aanslaan. Er is echter een grote variatie bij cellen vastgesteld: de ene cel wordt al sneller wakker dan de andere.
Herstel van DNA-schade is cruciaal
Onderzoekers van VIB-KU Leuven hebben nu enkele targets achterhaald die blootleggen wanneer zo’n slapende cel wakker wordt. De zwakke plek van persistors is daarmee geïdentificeerd. ,,Tijdens de behandeling met antibiotica bouwen persistors DNA-schade op. De cellen zullen deze DNA-schade repareren tijdens het ontwaken, omdat dit essentieel is voor persistoroverleving”, legt postdoctoraal onderzoeker Dorien Wilmaerts uit. ,,Wij hebben aangetoond dat het herstel van de DNA-schade aan de basis ligt van de timing van het ontwaken en bijdraagt aan het ontstaan van resistentie.”
Wanneer die herstelmechanismen geactiveerd worden in persistors, kunnen ze dus resistentie voorkomen. ,,Die mechanismen zijn dus een interessant doelwit voor de ontdekking van nieuwe antibacteriële geneesmiddelen.”
Verzuring
Een andere belangrijke ontdekking werd samen met de universiteit van Groningen gedaan. De onderzoekers vonden dat extreem tolerante bacteriële cellen een aanzienlijke verzuring aan de binnenkant hadden. De verzuring bleek het belangrijkste doelwit van de antibiotica uit te schakelen: zo konden de bacteriën dus blijven overleven, ondanks dat ze aan een antibioticabehandeling onderworpen werden.
,,Het tegengaan van het verzuren van bacteriën zou een gestandaardiseerde manier kunnen zijn om bestaande antibioticumbehandelingen te verbeteren”, zegt professor Jan Michiels, die de leiding had over het onderzoeksteam. ,,Nu we begrijpen hoe we de slapende bacteriën wakker kunnen maken, lijken de langverwachte antipersistortherapieën binnen handbereik.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ministerie OCW start onderzoek naar diversiteit in film en tv
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gaat onderzoek doen naar diversiteit en inclusiviteit in de Nederlandse film- en televisiewereld. Dat hebben het ministerie, het Nederlands Filmfestival (NFF) en de Dutch Academy for Film (DAFF) vandaag bekendgemaakt. Het is het eerste grote onderzoek naar dit onderwerp in de sector. -
PREMIUMKoken & Eten
Zo word je een ‘supervetverbrander’. Expert: ‘Hoe minder je bloedsuiker piekt, hoe minder snackdrang’
De pandemie leverde veel mensen extra kilo's op en die blijven plakken. Je krijg ze pas weg als je je metabolisme weer de baas wordt, zegt gezondheidswetenschapper Maaike de Vries. Calorieën tellen hoeft niet, wel je lichaam de juiste hoeveelheid brandstof geven. ‘Je kan een slecht voedingspatroon niet wegsporten.’ -
Nederlands onderzoek: snelle scan vaak net zo goed als weefselafname bij vaststellen huidkanker
Vaststellen of een verdacht plekje op de huid een zogenoemde basaalcelcarcinoom is - de meest voorkomende vorm van huidkanker - kan in een groot deel van de gevallen net zo goed gebeuren met een huidscan, in plaats van afname en onderzoek van een stukje weefsel. -
PREMIUM
Imke houdt van dieren maar eet ze ook op en wil weten hoe dat werkt in ons brein
Hoe kan het dat ik zo veel van dieren houd en ze ook opeet? Het dilemma houdt Imke de Boer, hoogleraar dieren en duurzame voedselsystemen, al vanaf haar jeugd bezig. In het boek ‘Past het dier nog op ons bord?’ zoekt ze antwoord. -
Koken & Eten
Dit gebeurt in je lichaam als je 's avonds nog aan het snaaien slaat
We houden er allemaal van om zo nu en dan 's avonds laat een snack te nemen. Sommige mensen beweren dat het niet goed is om heel laat nog iets te eten, omdat je er sneller dik van zou worden. Klopt die bewering? Deskundigen geven het antwoord.
-
Wat is een normaal bedrag voor op je spaarrekening? ‘In veel gevallen is 10 procent te weinig’
Budgetteren, sparen en rondkomen: dagelijks hoort budgetcoach Carolien Vos van haar klanten hoe moeilijk dat is en waar mensen tegenaan lopen. Ze deelt deze zomer haar beste tips. Vandaag: een financiële buffer. -
Meer privacy op WhatsApp: voortaan kun je je online-status verbergen en langer berichten wissen
Chat-app WhatsApp wordt op meerdere fronten aangepast om de privacy van gebruikers beter te waarborgen. Zo kun je verbergen dat je online bent en langer je berichten verwijderen. -
Onderzoek: stress tijdens hele zwangerschap staat natuurlijke bevalling in de weg
Vrouwen die tijdens de zwangerschap heel veel stress ervaren, hebben aanzienlijk minder kans op een natuurlijke bevalling. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Tilburg onder ruim 2000 vrouwen tijdens de zwangerschap.