Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

'Superbacte­rie' ontdekt die tegen alle soorten antibiotica kan

Australische onderzoekers hebben een 'superbacterie' ontdekt die bestand is tegen alle bekende soorten antibiotica. Dat melden de onderzoekers van de Universiteit van Melbourne. De bacterie, genaamd 'staphylococcus epidermidis', komt vooral voor in ziekenhuizen en is verwant aan MRSA.

De bacterie kan volgens de onderzoekers ernstige infecties veroorzaken en in sommige gevallen zelfs leiden tot de dood. Vooral verzwakte mensen kunnen geïnfecteerd raken door de bacterie. Daarom is de intensive care de plek waar de bacterie de meeste slachtoffers maakt.

Volgens de onderzoekers is de bacterie vooral dodelijk voor mensen die er al slecht aan toe zijn. De bacterie werd als eerste in Australië waargenomen, maar ook in andere delen van de wereld, waaronder Europa, zijn vormen van de bacterie gevonden. Uiteindelijk onderzochten de wetenschappers monsters in tien verschillende landen. ,,We troffen de bacterie aan in veel landen en ziekenhuizen in de wereld'', zegt Ben Howden van de Universiteit van Melbourne.

Volgens de onderzoekers heeft de bacterie zich ontwikkeld vanwege het toenemende gebruik van antibiotica in ziekenhuizen. ,,Het lijdt geen twijfel dat de resistentie van bacteriën tegen antibiotica een van de grootste gevaren voor ziekenhuizen wereldwijd zijn'', concludeert Howden. 

  1. BBC-kijkers geschokt na zien van hopeloze strijd orang-oetan tegen graafmachine
    video

    BBC-kij­kers geschokt na zien van hopeloze strijd orang-oe­tan tegen graafmachi­ne

    Televisiekijkers zagen gisteravond de nieuwe documentaire van Sir David Attenborough, Climate Change: The Facts. De bekende maker van wildlifedocumentaires luidt daarin de noodklok. Het gaat veel beroerder met onze planeet dan we denken. Eén beeld - een al wat ouder ingepast fragment - bleef de vele kijkers duidelijk bij: die van de orang-oetan, zittend op een boom, vechtend tegen een graafmachine die zijn leefomgeving bedreigt.