Volledig scherm
De TU Delft. © anp

Technische universiteiten bereiken hun tax

Studentenstop dreigtDe vier technische universiteiten bereiken hun tax. Ze kregen er de afgelopen jaren zoveel studenten bij dat collegezalen en laboratoria uitpuilen en er te weinig docenten zijn. Een studentenstop voor meer technische studies dreigt.

Volledig scherm
© ANP
Quote

De toestroom is zo groot dat we die mogelijk moeten gaan inperken. Dat betekent dat we strenger naar kwaliteit gaan kijken en bijvoor­beeld alleen de beste buitenland­se studenten aannemen

Victor van der Chijs

De vier technische universiteiten (TU Delft, Universiteit Twente, TU Eindhoven en Wageningen University) hebben bijna twee keer zoveel studenten gekregen. In tien jaar tijd groeiden ze van ruim 32.000 naar ongeveer 53.000 jonge wetenschappers.

De miljoenen euro's die overheid, bedrijfsleven en onderwijs de afgelopen jaren spendeerden om meer technische pupillen aan te trekken, beginnen hun doel te treffen. 

Twee op de tien
Waar nu nog twee op de tien van de studenten voor een technische studie kiest, moet dat omhoog naar vier op de tien. Nederlandse bedrijven staan te springen om goed opgeleid personeel, maar aan technici is een ernstig tekort. De technische universiteiten hebben nu echter al problemen om  de grote toestroom aan te kunnen.  

Ze klagen over te weinig geld. ,,De toestroom is zo groot dat we die mogelijk moeten gaan inperken. Dat betekent dat we strenger naar kwaliteit gaan kijken en bijvoorbeeld alleen de beste buitenlandse studenten aannemen. Tenzij we meer geld krijgen,'' zegt Victor van der Chijs, voorzitter van de federatie van de vier technische universiteiten.

Onacceptabel
Ondernemersorganisatie FME, die duizenden bedrijven in de technische industrie vertegenwoordigt, vindt numerus fixus - Latijn voor 'vastgesteld aantal' - onacceptabel. ,,Dit is de omgekeerde wereld. De industrie zit te springen om goedopgeleide technici en de instroom gaat eindelijk beter,'' reageert voorzitter Ineke Dezentje.

Ze vreest dat bedrijven naar het buitenland vertrekken als ze hier onvoldoende hoogopgeleid personeel kunnen krijgen. Dezentje: ,,Dat is de doodsteek voor het innovatieklimaat in Nederland.''

Quote

Ik kan me niet voorstel­len dat ze verrast zijn door de stijgende studenten­aan­tal­len. Ze wisten jaren geleden al dat dit eraan kwam

Jet Bussemaker, minister
Volledig scherm
© ANP

Lospeuteren
Voor een aantal studies geldt al numerus fixus, bijvoorbeeld voor werktuigbouwkunde, industrieel ontwerpen en technische geneeskunde. Van der Chijs: ,,Alleen al van die laatste studie zou drie keer zoveel studenten bij bedrijven kunnen plaatsen. Ze hebben al een baan voordat hun studie is afgerond.''

Volgens de FME hebben de universiteiten te weinig gedaan om de groei aan te kunnen. Maar de universiteiten zeggen achter de schermen al lang bezig te zijn om meer geld los te peuteren bij het ministerie van Onderwijs (OCW).

33 miljoen
Tot dusver is minister Bussemaker echter niet over de brug gekomen. OCW noemt het 'pertinent onjuist' dat de technische universiteiten minder geld krijgen. In 2005 ontvingen ze 5.500 euro per student per jaar, voor het afgelopen studiejaar was dat 6.700 euro. Daar bovenop mochten de drie technische universiteiten een paar jaar geleden nog eens 33 miljoen verdelen.

,,Ik kan me niet voorstellen dat ze verrast zijn door de stijgende studentenaantallen. Ze wisten jaren geleden al dat dit eraan kwam,'' aldus Bussemaker. ,,Maar de kwaliteit van het onderwijs gaat voor alles, dus als ze de toestroom echt niet aan kunnen en goed onderwijs niet kunnen garanderen, is een numerus fixus in ieders belang.''

Numerus fixus
De minister vindt dat de FME er bovendien voor moet zorgen dat afgestudeerde technici een baan krijgen. Nu kiest 40 procent voor een baan in een andere sector en zegt de helft van de techniekstudenten dat ze na de studie in het buitenland willen gaan werken.

Intussen hopen de technische universiteiten dat een nieuw kabinet de portemonnee trekt. Om numerus fixus te voorkomen, hebben de industriële bedrijven collegezalen en docenten aangeboden. Dezentje: ,,Maar de universiteiten hebben nog geen gebruik gemaakt van ons aanbod.''