Volledig scherm
De scan van de baby, de 'bubbel' in het midden is de tumor. © American Journal of Obstetrics & Gynecology

Tumor uit mond 17 weken oude foetus verwijderd

Chirurgen zijn er in geslaagd een tumor uit de mond van een foetus van 17 weken oud te verwijderen. Het is voor het eerst dat deze procedure is toegepast. Vijf maanden na de baanbrekende operatie, die in 2010 werd uitgevoerd, werd baby Leyna geboren.

Het verhaal is vandaag naar buiten gebracht door de American Journal of Obstetrie en Gynaecologie.

Haar moeder, Tammy Gonzalez, zei dat ze tijdens de 17-weken-scan een bubbel uit de mond van van haar dochter zag komen, meldt de BBC. Volgens doktoren ging het om een zeer zeldzame tumor genaamd orale teratoom en was er weinig kans dat het meisje het zou overleven.

De doktoren van het Jackson Memorial ziekenhuis in Florida vertelden dat de tumor zo zeldzaam was, dat het slechts een keer eerder in de afgelopen twintig jaar in het ziekenhuis was voorgekomen. 'Voor zover wij weten is dit de eerste succesvolle behandeling van een orale teratoom in de baarmoeder', aldus de chirurgen.

Tijdens de operatie was Gonzalez plaatselijk verdoofd en werd een naald door de beschermende vruchtzak die om de baby heen zit, gestoken. Vervolgens werd met een laser de tumor uit de lippen van baby Leyna gesneden. De operatie duurde iets langer dan een uur.

'Toen ze eindelijk de tumor hadden weggesneden en ik het weg zag drijven op het beeldscherm, voelde het alsof een enorm gewicht van mijn schouders werd afgenomen. Ik kon eindelijk haar gezicht zien', vertelt Gonzalez. Leyna heeft alleen nog een klein litteken op haar mond.

Leyna Mykaella Gonzalez werd geboren in oktober 2010 en is gezond.