Volledig scherm
© anp

U dacht dat u genoeg groente at? Mooi niet!

Dacht je goed te doen door dagelijks een stronkje broccoli te eten? Helaas. Uit Brits onderzoek blijkt dat de Nederlandse norm van 2 ons groente en twee stuks fruit veel te weinig is.

Groente, groente, groente en wat fruit. Dat moet de dagelijkse mantra in alle Nederlandse huishoudens worden als het aan onderzoekers van University College Londen ligt. Wat blijkt? Mensen die dagelijks vijf porties groente (375 gram) en 300 gram fruit eten, hebben 42 procent minder kans om voortijdig te overlijden dan mensen die minder groen eten. De Nederlandse aanbeveling van 2 ons groente en twee stuks fruit haalt het daar niet bij.

Het Britse onderzoek is opmerkelijk omdat aan deze uitgebreide studie een doorsnee van de bevolking 8 jaar lang meedeed. Een serieus onderzoek dus, waar volgens Nederlandse experts absoluut veel waarde aan moet worden gehecht.

'Doorvertalen in de Schijf van Vijf'
Net als in Groot-Brittannië gaan ook in Nederland nu stemmen op om de aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit op te schroeven. Nu is dat voor volwassenen 200 gram groenten en 2 stuks fruit. In Australië, waar de Britse onderzoekers naar verwijzen, gaat het om 375 gram groenten en 300 gram fruit per dag. 'Ja, dat is een stuk hoger dan onze aanbevolen hoeveelheid', geeft Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum toe.

'De Gezondheidsraad is bezig met het opstellen van een nieuwe richtlijn Goede Voeding en die neemt dit onderzoek absoluut mee. Als er nog meer studies zijn die dit grote wetenschappelijke onderzoek ondersteunen, dan kan ik me voorstellen dat de richtlijnen zullen veranderen. En dat wij die informatie ook doorvertalen in de Schijf van Vijf.'

'Hoe krijgen we Nederlanders nu aan groente en fruit?'
Alhoewel Nederlanders volgens het Voedingscentrum in de afgelopen jaren steeds meer groenten zijn gaan eten is de verkoop van gezondere kookgroenten zoals bloemkool of spruiten juist gedaald. En dat is geen goede ontwikkeling. 'Het is vooral belangrijk om verse groenten te eten. Daarna pas salades. Verse producten beschermen ons lichaam nog meer tegen ziekten', stelt onderzoekster Oyinlola Oyebode van University College Londen.

Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Kanker aan Wageningen Universiteit is verheugd over de nieuwe resultaten, maar ziet ook meteen de uitdaging. 'De grote vraag is nu hoe we de Nederlanders aan groente en fruit kunnen krijgen. Want dat is tot nu toe nog niet gelukt.'

'Mensen zijn doof voor deze boodschap'
En dat baart Lon Claassen, directeur van het Nationaal Fonds tegen Kanker, zorgen. 'We weten uit allerlei onderzoek hoe ontzettend belangrijk goede voeding is en toch lijkt het wel alsof mensen doof zijn voor deze boodschap. Vaak zien we pas in dat we ons eetpatroon moeten veranderen als het te laat is en iemand al kanker heeft.'

Claassen vindt dat de overheid beter moet benadrukken dat Nederlanders meer groenten en fruit moeten eten. 'Laat het alsjeblieft ook bij de zorgprofessionals doordringen wat eten voor je kan doen. Want de boodschap overbrengen bij de gewone mensen lukt nauwelijks.'

'Doen!'
Claassen heeft een punt. Slechts 5 procent van de Nederlanders krijgt nu de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente en fruit binnen. Hoogleraar Ellen Kampman: 'Ik denk dat de prijs verlagen kan helpen. Consumenten zijn gevoelig als het hen in de portemonnee raakt, weten we uit onderzoek van de Vrije Universiteit.'

Of het aanpassen van de Schijf van Vijf zinnig is, is maar de vraag, denkt Kampman. 'Als je ziet dat Nederlander nauwelijks aan de huidige richtlijn komt, dan lijkt me een hogere standaard nog minder motiverend.' Maar als het toch gebeurt, dan wordt de boodschap niet anders. 'Ik kan het niet leuker maken dan het is: heel veel verschillende groenten eten is gewoon gezonder. Dus doen!'

  1. Amerikanen omarmen oer-Hollands niksen als nieuwe levenskunst

    Amerikanen omarmen oer-Hol­lands niksen als nieuwe levens­kunst

    Even onderuit, muziekje aan en lekker niksen. We doen het regelmatig en staan er feitelijk niet bij stil. Gewoon even niets aan je hoofd. Niksen. Je zou verwachten dat het concept vrij universeel is, maar niets is minder waar. Net als onze oer-Hollandse gezelligheid lijkt het in Amerika een ware ontdekking. Time Magazine wijdt zelfs een lijvig artikel aan het Nederlandse ‘nietsdoen’ in de strijd tegen stress en drukte.
  1. Schatrijke Arabier laat voor drinkwater ijsberg van Zuidpool naar emiraat slepen

    Schatrijke Arabier laat voor drinkwater ijsberg van Zuidpool naar emiraat slepen

    Abdulla Alshehi, een zakenman uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), heeft een plan ontwikkeld om een ijsberg vanaf de zuidpool naar het emiraat Fujairah te laten slepen. Het bevroren megablok – 2 kilometer lang, 500 meter breed, 400 meter hoog en nog eens 600 meter onder de zeespiegel – moet het golfstaatje van vers drinkwater voorzien. Eind dit jaar begint een test met een kleine ijsberg die met een schip naar Kaapstad in Zuid-Afrika of anders Perth in Australië zal worden getrokken. Kosten van die proef: een slordige 62 miljoen euro.
  2. Historisch succes: Japanse ruimtesonde verzamelt als eerste monsters van asteroïde

    Historisch succes: Japanse ruimteson­de verzamelt als eerste monsters van asteroïde

    De Japanse sonde Hayabusa2 is er als eerste ruimtevaartuig in geslaagd bodemmonsters te nemen van een asteroïde. In april wierp de sonde een twee kilo wegende ‘impactor’ af op het oppervlak van ruimtekei Ryugu. Die koperen ‘bom’ veroorzaakte een krater, waarin de Japanners nu geland zijn. Vandaag verzamelde Hayabusa2 monsters die wetenschappers inzicht moeten geven in het ontstaan van ons zonnestelsel, zo'n 4,5 miljard jaar geleden.