Uniek neanderthalerkamp gevonden in Den Bosch

UpdateBij de bouw van een ondergrondse parkeergarage in Den Bosch is bij toeval een neanderthalerkamp gevonden uit de oude steentijd. De vondst is uniek omdat het gaat om het best bewaarde neanderthalerkamp van Nederland, vertelde wethouder Huib van Olden vanmiddag.

Het kamp is volgens voorlopige conclusies minimaal 40.000 tot 60.000 jaar oud. Er is een groot aantal vuurstenen werktuigen en dierlijke botresten gevonden. Het gaat om bot van rendieren, reuzenherten, paarden en bizons en zelfs een onderkaak van een jonge mammoet. Stadsarcheoloog Ronald van Genabeek legde uit dat het gaat om een toevallige vondst. 

'We hadden in de verste verte geen weet van bewoners hier zo lang geleden', zei wethouder Jan Hoskam. Van Genabeek zegt dat de vondst van een neanderthalerkamp al heel zeldzaam is. De vondst van zowel botresten als werktuigen die zo goed bewaard zijn gebleven is uitzonderlijk voor West-Europa, vertelde hij.

Het onderzoek op de vindplek gaat nog verder om de kennis over het leven van de neanderthaler een flinke stap vooruit te helpen. De bouwplaats wordt vanaf woensdag extra beveiligd. De gemeente hoopt de vertraging bij de bouw van de parkeergarage in te lopen.

  1. Beantwoord samen deze 36 vragen en je bent (weer) verliefd, aldus de wetenschap
    Liefdesrecept

    Beantwoord samen deze 36 vragen en je bent (weer) verliefd, aldus de wetenschap

    Of je nu al jaren samen bent of voor het eerst op date gaat, volgens de wetenschap is het mogelijk om verliefd te worden door 36 vragen te beantwoorden. Deze methode is al in de vorige eeuw ontwikkeld en getoetst door psycholoog Arthur Aron. Hij slaagde er zo'n 25 jaar geleden in om twee vreemden verliefd op elkaar te laten worden. Of beter gezegd: zes maanden na het onderzoek stapten de twee proefpersonen in het huwelijksbootje.