Volledig scherm
de © Getty

Uranus stinkt naar rotte eieren

Het mysterie rond de wolken van de planeet Uranus is opgehelderd: ze bestaan voor het grootste deel uit waterstofsulfide en ruiken daardoor naar rotte eieren.

Wetenschappers vragen zich al lang af waaruit de wolken van Uranus bestaan. Sommigen dachten waterstofsulfide, anderen geloofden dat het ammoniak was. Nu heeft een internationaal team een gevoelige telescoop op Hawaï gebruikt om de 'vingerafdruk' van de planeet te meten. Daarin is duidelijk waterstofsulfide te zien.

'Verstikking'

Als er ooit een mens naar Uranus zou gaan, is het de vraag of hij of zij veel van de geur zal merken. ,,Als een zielige mens ooit door de wolken van Uranus heen gaat, krijgt hij of zij te maken met onplezierige en onwelriekende omstandigheden. Maar verstikking en blootstelling aan 200 graden onder nul met waterstof, helium en methaan zullen veel eerder hun tol eisen dan de geur'', aldus onderzoeker Patrick Irwin van de universiteit van Oxford.

Mogelijk heeft ook de planeet Neptunus veel waterstofsulfide. Jupiter en Saturnus bestaan juist uit veel ammoniak. De studie staat in het wetenschapsblad Nature Astronomy.

  1. Hobbyduiker maakt unieke beelden van levende octopus in Noordzee
    Video

    Hobbydui­ker maakt unieke beelden van levende octopus in Noordzee

    Hij wist meteen dat het een bijzondere ontdekking was maar dat het zó speciaal zou zijn daar kan Mark Barto (50) uit Leiderdorp nog altijd niet bij. De hobbyduiker spotte afgelopen weekend een inktvisachtige voor de kust bij Callantsoog, maakte opnames van het beest en stelde later tot zijn grote verrassing vast dat hij er als eerste in Nederland in was geslaagd een kleine achtarmige octopus te fotograferen en filmen.