Volledig scherm
PREMIUM
© shutterstock

Van illegale handel tot ‘gebroken-hartsyndroom’: alles wat je wil weten over je hart en bloed

Het hart en het bloed zijn onafscheidelijk. In twee boeken worden deze onmisbare bestanddelen van ons lichaam geportretteerd: fascinerende reizen door ons lichaam. ‘Het hart is méér dan een ingewikkelde pomp’.

Ooit gehoord van Janet Vaughan? Aan deze Britse hoogleraar, verbonden aan Oxford, heeft ook Nederland zijn systeem van bloeddonatie te danken. Vaughan zette tijdens de Tweede Wereldoorlog in Londen de allereerste bloedbanken op, op basis van vrijwillige donaties. Dat maakt van haar een heldin, ook voor Rose George. In haar biografie Bloed schrijft de Britse journaliste en schrijfster: ‘Ik draag haar op handen. Begin vorige eeuw maakte de wereld kennis met de eerste bloedtransfusies maar die waren niet erg veilig. Ze werden ook niet op grote schaal toegepast. Vaughan bracht daar verandering in met bloedbanken’, aldus George.

  1. Felle komeet scheert ‘rakelings’ langs de aarde: ‘Absurd maar ongevaarlijk’

    Felle komeet scheert ‘rakelings’ langs de aarde: ‘Absurd maar ongevaar­lijk’

    Astronomen kijken reikhalzend uit naar de komst van een extreem heldere komeet die de komende weken met name ‘s nachts en bij onbewolkt weer goed te zien zal zijn boven het noordelijk halfrond. De eind december ontdekte komeet met de wetenschappelijke naam C/2019 Y4 (Atlas) is de afgelopen tijd steeds feller geworden en heeft volgens de jongste berekeningen een gigantische verlichte atmosfeer half zo groot als onze zon.