Volledig scherm
PREMIUM
© shutterstock

Van illegale handel tot ‘gebroken-hartsyndroom’: alles wat je wil weten over je hart en bloed

Het hart en het bloed zijn onafscheidelijk. In twee boeken worden deze onmisbare bestanddelen van ons lichaam geportretteerd: fascinerende reizen door ons lichaam. ‘Het hart is méér dan een ingewikkelde pomp’.

Ooit gehoord van Janet Vaughan? Aan deze Britse hoogleraar, verbonden aan Oxford, heeft ook Nederland zijn systeem van bloeddonatie te danken. Vaughan zette tijdens de Tweede Wereldoorlog in Londen de allereerste bloedbanken op, op basis van vrijwillige donaties. Dat maakt van haar een heldin, ook voor Rose George. In haar biografie Bloed schrijft de Britse journaliste en schrijfster: ‘Ik draag haar op handen. Begin vorige eeuw maakte de wereld kennis met de eerste bloedtransfusies maar die waren niet erg veilig. Ze werden ook niet op grote schaal toegepast. Vaughan bracht daar verandering in met bloedbanken’, aldus George.

  1. Hondenjaar toch niet hetzelfde als zeven mensenjaren: zo bereken je de ‘echte’ leeftijd van je viervoeter

    Hondenjaar toch niet hetzelfde als zeven mensenja­ren: zo bereken je de ‘echte’ leeftijd van je viervoeter

    Wetenschappers hebben een nieuwe methode ontwikkeld om de ‘echte’ mensenleeftijd van honden te berekenen. In plaats van een simpele rekensom bekijken ze de verandering in het dna van de hond en leggen ze die naast het veranderende dna van de mens. Daarna volgt een veel lastigere rekensom. Het wijdverbreide idee dat de mensenleeftijd van jouw hond zijn ‘eigen leeftijd keer zeven' is, kan daarmee in de prullenbak.