Astronaute Anne McClain bezig met het vervangen van de batterijen van het ISS.
Volledig scherm
Astronaute Anne McClain bezig met het vervangen van de batterijen van het ISS. © AFP

Verkeerde maat ruimtepak zit eerste vrouwelijke duo-ruimtewandeling in de weg

Voor het eerst in de geschiedenis zouden twee vrouwen samen een ruimtewandeling uitvoeren, maar dat historische moment gaat niet door. De reden: het ruimtepak. Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zijn er niet genoeg ruimtepakken in de juiste maat aanwezig in het ruimtestation ISS.

De Amerikaanse astronautes Anne McClain en Christina Koch zouden samen installatiewerk uitvoeren aan de buitenkant van het internationale ruimtestation ISS. McClain maakte afgelopen vrijdag, samen met een mannelijke collega, ook al een ruimtewandeling om een stel verouderde batterijen te vervangen.

McClain en Nick Hague deden er in totaal 6 uur en 39 minuten over om drie ouderwetse oplaadbare nikkel-waterstofbatterijen te vervangen door moderne en krachtiger lithium-ion exemplaren. Een vastzittende bout op het laatste compartiment zorgde voor wat vertraging, maar verder verliep de missie heel soepel.

Ondanks de kleine tegenslag voltooiden de astronauten hun klus zelfs sneller dan NASA had gepland. McClain kreeg daardoor de kans om wat ‘schoonmaakwerk’ aan het ruimtestation te verrichten. Met een met plakband omwikkelde schraper haalde ze kleine deeltjes ruimtepuin van de buitenwand. 

Omdat er slechts een pak in de juiste maat is, gaat vrijdag Christina Hammock Koch de ruimte in.
Volledig scherm
Omdat er slechts een pak in de juiste maat is, gaat vrijdag Christina Hammock Koch de ruimte in. © AFP
Christina Koch (midden) samen met Nick Haque en Anne McClain aan boord van het internationale ruimtestation.
Volledig scherm
Christina Koch (midden) samen met Nick Haque en Anne McClain aan boord van het internationale ruimtestation. © EPA

Een nieuw uitstapje voor McClain, en met twee dames het eerste ooit, zit er deze week niet in. Het bovenstuk van haar ruimtepak moet maat medium zijn, maar daar is slechts één van beschikbaar. Daarom krijgt Koch dat bovenstuk vrijdag. De plek van McClain wordt ingenomen door Nick Hague. 

In ruim een halve eeuw ruimtevaart zijn iets meer dan zestig vrouwen in de ruimte geweest, tegenover bijna vijfhonderd mannen. Valentina Teresjkova uit de Sovjet-Unie was in 1963 de eerste vrouw in de ruimte. In 1984 voerde Svetlana Savitskaja als eerste vrouw een ruimtewandeling uit.

Savitskaja en haar opvolgers deden dat tot nu toe altijd in gezelschap van een man. Koch wordt de veertiende vrouw die een ruimtewandeling uitvoert. Komende maandag is McClain weer aan de beurt met de Canadees David Saint-Jacques.

Bekijk hieronder wat een verblijf in de ruimte met je lichaam doet:

  1. Eerste bemande vlucht Elon Musk morgen de ruimte in en dat is niet zonder risico

    Eerste bemande vlucht Elon Musk morgen de ruimte in en dat is niet zonder risico

    Alle ogen zijn morgen gericht op het Kennedy Space Center in Cape Canaveral, Florida. Voor het eerst in bijna tien jaar worden daar twee Amerikaanse astronauten vanaf eigen bodem de ruimte in geschoten. En voor het eerst in bijna veertig jaar zal dat met een gloednieuw toestel gebeuren: de Crew Dragon van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Tesla-baas Elon Musk. Een vlucht die niet zonder risico’s is, zo berekende de NASA.