Volgens de wetenschap kunnen doven straks horen en blinden zien
VideoVoor mensen die slechthorend of slechtziend zijn, hebben we gehoorapparaten en brillen om die problemen te verhelpen. Maar voor dove en blinde mensen hadden we tot voor kort helemaal niets. Maar daar komt verandering in, want met behulp van bio-elektronica kunnen wetenschappers in de toekomst doven laten horen en een blinden laten zien.
Delen per e-mail
Er staan veel filmpjes online van emotionele mensen die, met behulp van moderne technologie, voor het eerst hun familie kunnen zien. Of van kinderen die voor het eerst de stem van hun ouders horen. Het zijn voorbeelden van de eerste stappen naar het genezen van blindheid. Prof. dr. Wouter Serdijn doet onderzoek naar het ontwikkelen van bio-elektronica met als doel het behandelen van deze kwalen.
Kwalen
Bio-elektronica is hiervoor geschikt omdat de mens elektrochemisch van aard is: ons menselijk lichaam communiceert intern via elektrische pulsen. Veel menselijke kwalen worden veroorzaakt door defecten in die communicatie. Hoogleraar Serdijn en zijn team onderzoeken het bouwen van technologie die deze elektrochemische signalen van het lichaam kan overnemen. Als dat lukt zouden veel kwalen verholpen kunnen worden.
Een van de bekendste voorbeelden van bio-elektronica is de pacemaker. Het welbekende apparaatje heeft als doel om het menselijk hart in het juiste ritme te laten pompen. Als het hart dreigt af te wijken geeft het apparaatje een elektrische impuls om het ritme te corrigeren. Professor Serdijn doet zelf onderzoek naar ‘geïntegreerde neuroprotheses’: via implantaten in het brein kunnen blinde mensen weer zien en dove mensen weer horen.
Hoe werkt ons gehoor?
Bij mensen werkt het gehoor als volgt: informatie wordt via de trilhaarcellen in de binnenkant van het oor, het slakkenhuis, overgebracht. Het geluid wordt daar omgezet in elektrische signalen. Het brein ontvangt die signalen via de gehoorzenuw en uiteindelijk wordt er geluid waargenomen.
Bij dove mensen komt, om verschillende redenen, dat elektrische signaal nooit aan. Bio-elektronica biedt een oplossing: een apparaatje kan voor de gebruiker geluid waarnemen en elektronische pulsen naar de gehoorzenuw sturen. Op deze manier wordt geluid alsnog waargenomen. Dat apparaatje heet een cochleair implantaat. Blindheid kan met een retinaal implantaat op een soortgelijke manier worden verholpen. Door middel van pulsen geeft dit implantaat visuele informatie door aan het netvlies.
Implantaat
In de praktijk zullen mensen met zulke implantaten voorlopig nog basale geluiden en vormen waarnemen omdat de technieken nog in de kinderschoenen staan. Een retinaal implantaat kan voorlopig nog maar 100 pixels produceren. Ter vergelijking: de camera van een iPhone heeft miljoenen pixels. Mensen met zo’n implantaat zien dan ook niet veel meer dan contouren.
Het zal dan nog enige tijd duren voordat deze techniek een dove de volledige symfonie van Mozart kan laten horen of een blinde kan laten genieten van een Rembrandt. Daarvoor moeten we beter begrijpen hoe het brein werkt, en moet de bio-elektronica sneller, kleiner en beter te integreren zijn met onze hersenen. Maar tot die tijd is een kleine waarneming ten opzichte van helemaal geen waarneming al een wereld van verschil.
Dit is een wekelijkse bijdrage van de Universiteit van Nederland.
De Universiteit van Nederland heeft vanaf nu ook een podcast. Vind ze terug op Spotify (http://bit.do/UvNL-Spotify) en iTunes (http://bit.do/UvNL-iTunes).
Bekijk hieronder hoe een Colombiaan zijn doofblinde vriend de dag van zijn leven bezorgde tijdens het WK
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Video
Dit is de reden dat we niet van chocola kunnen afblijven
Per jaar eten Nederlanders gemiddeld vijf tot zes kilo chocolade. In dit college van de Universiteit van Nederland legt dr. Remco Havermans uit waarom we van sommige lekkernijen maar niet kunnen afblijven. -
Video
Waarom we nooit tevreden zijn met ons salaris
Ondanks het feit dat wij Nederlanders tot de rijksten ter wereld horen, zijn we niet automatisch gelukkig. Zo lijken we nooit tevreden met ons salaris. In het college van Universiteit van Nederland legt organisatiepsycholoog Kilian Wawoe (Vrije Universiteit) uit waarom dat is. -
Video
Verkenningsrobot Perseverance landt succesvol op Mars en stuurt eerste foto
Het ging razendsnel, maar na zeven spannende minuten kon de vluchtleiding van NASA opgelucht ademhalen. De marsverkenner die ze zeven maanden geleden het luchtruim instuurden, heeft het oppervlak van de rode planeet bereikt. Slechts enkele minuten later volgde de eerste foto al. -
Koken & eten
Op zoek naar jouw favoriete paaseitje? Met dit overzicht grijp je meteen de lekkerste
Pasen is in de supermarkt allang begonnen. Dat betekent: veel chocoladepaaseitjes eten. Ze zitten allemaal verpakt in vrolijke, kleurrijke papiertjes, maar achter welke kleur zit jouw lievelingssmaak verborgen? -
PREMIUM
Waarom vriendschappen verwateren na één jaar corona: ‘Wat te veel inspanning kost, overleeft niet’
Een jaar corona drukt op onze sociale relaties. Contact houden met vrienden voelt lastiger dan ooit, want na een jaar teren op videocalls, appjes en wandelafspraken, slaat de vermoeidheid en verslagenheid toe. Twee psychologen lichten toe waar die sociale vermoeidheid vandaan komt en of we daar na corona nog vanaf komen. ,,We concentreren onze energie nu op de vriendschappen die ons het meeste opleveren.”
-
PREMIUMWAT ZEGT DE WETENSCHAP
Weg met intro's en lange gitaarsolo’s: streamen verandert ons luistergedrag én de muziek
Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat intro’s van popmuziek 78 procent korter zijn geworden sinds de jaren 80. De luisteraar mag niet te snel wegzappen. -
Video
Dit is waarom je spookgeluiden hoort na gehoorschade
Muzikale hallucinatie kom regelmatig voor bij slechthorenden. Volgens arts-onderzoeker Mascha Linszen (Universiteit Utrecht) is er een verband tussen gehoorverlies en het hebben van hallucinaties. -
Babygeur; waarom is die zo verslavend lekker?
Niets ter wereld ruikt lekkerder dan ‘baby’. En jouw eigen baby ruikt natuurlijk het allerlekkerste. Geen duur parfum kan daar tegenop. En dat brengt ons bij de vraag: waarom vinden moeders hun eigen kind het lekkerst ruiken van de hele wereld?