Voor bijna een ton een toeristische duik naar de Titanic

Voor het eerst sinds 2005 krijgen toeristen de kans het wrak van de Titanic te bezoeken. Met een speciale duikboot kunnen negen uitverkorenen per keer – tegen betaling van bijna een ton – de overblijfselen van ’s werelds bekendste scheepsramp aanschouwen.

Het is bijna 105 jaar geleden dat de 'onzinkbaar' geachte RMS Titanic tegen een ijsberg botste en binnen drie uur naar de bodem van de Atlantische Oceaan zonk. Pas in 1985 werden de restanten van het schip teruggevonden door een onderzoeksteam onder leiding van Robert Ballard.

Sindsdien werd veel duidelijk over de fatale reis van de Titanic, maar voor toeristen is het schip nog nagenoeg onontdekt terrein. Daar wil het in Seattle gevestigde OceanGate Expeditions verandering in brengen met een reeks achtdaagse excursies naar het schip waarin 1522 mensen de dood vonden.

Volledig scherm
De Titanic voor vertrek in 1912 © EPA

Dus heb je geld over en ben je op zoek naar een écht originele vakantie? Tegen betaling van bijna een ton, het hedendaagse equivalent van de prijs van ongeveer 5000 euro die opvarenden van de Titanic indertijd betaalden, vertrek je vanaf de kust van het Canadese Newfoundland per helikopter naar een jacht dat gelegen is boven de plek waar het wrak ligt. Op het jacht krijgen de negen avonturiers cursussen en worden ze betrokken bij het voorbereiden van de duik.

Duikboot

Quote

Onze missie wordt uitgevoerd met veel respect voor de mensen die hun leven verloren bij de scheeps­ramp

Stockton Rush, CEO van OceanGate’s

Vanaf dag drie begint het spektakel. In drietallen vertrekken de toeristen in een duik van vijf uur in een speciale duikboot van OceanGate naar de bodem van de oceaan. De Titanic ligt op ongeveer 3800 meter diepte. De voor- en achterzijde van het schip zijn door de breuk gescheiden en liggen ongeveer 600 meter van elkaar vandaan. Tijdens de expeditie kun je onder meer het glorieuze, nog intacte trappenhuis in de eerste klasse van het schip bekijken. Met de vernieuwde technologie wil de organisatie 3D-beelden van hoge resolutie van het schip maken. 

Het wrak van de Titanic is door minder dan 200 mensen bezocht en de laatste toeristische excursie is van twaalf jaar geleden. Of, zoals de Londense touroperator Blue Marble Private die betrokken is bij de organisatie het aankondigt: ,,Er zijn meer mensen in de ruimte geweest of hebben de Mount Everest beklommen.”

Interesse

Na de tours in mei 2018 is het plan om in 2019 opnieuw excursies te organiseren. Ook de Amerikaanse organisatie Bluefish wil in de komende twee jaar met toeristen naar het wrak gaan duiken. De hernieuwde interesse in de Titanic komt deels door het opknappen van het museum Titanic Belfast, op de scheepswerf waar het fameuze schip werd gebouwd. Vorig jaar werd het in 2012 gerenoveerde museum tot ’s werelds beste attractie uitgeroepen bij de World Travel Awards, ook wel de ‘Oscars voor toerisme’.

Stockton Rush, CEO van duikbootontwerper OceanGate’s, is verheugd over de tours, maar wil ook het respect voor de locatie benadrukken. ,,We beseffen dat het een massagraf is. Onze missie wordt uitgevoerd met veel respect voor de mensen die hun leven verloren bij de scheepsramp.”

Volledig scherm
. © AD/Infographic