Volledig scherm
Barack Obama © ap

VS wil DNA van miljoen Amerikanen analyseren

De Verenigde Staten willen voor een groot DNA-onderzoek de genetische gegevens van meer dan 1 miljoen Amerikanen verzamelen. Doel is om medische doorbraken te bereiken en medicijnen te ontwikkelen die speciaal zijn gemaakt voor één persoon.

Het is de bedoeling dat er een databank komt waarin allerlei mensen zitten, jong en oud, ziek en gezond. Een van de belangrijkste doelen is het verbeteren van behandelingen voor kanker.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft er 215 miljoen dollar (ongeveer 190 miljoen euro) voor over om de databank op te zetten. Dat is overigens nog lang niet genoeg. Het kost 1000 dollar om van een persoon de genetische gegevens uit te lezen. Een databank met minimaal 1 miljoen mensen erin kost dus 1 miljard dollar.

Onderzoekers willen de databank dan ook deels opbouwen met DNA-materiaal dat al is afgenomen van mensen voor medische doeleinden. De rest moet komen van vrijwilligers.

  1. Waarom zeggen alle psychiaters ‘ja’ tegen mdma?
    Video

    Waarom zeggen alle psychia­ters ‘ja’ tegen mdma?

    Mdma is al jaren de populairste partydrug in Nederland. Ondanks dat het op de opiumlijst staat, zien wetenschappers ook de medische potentie. De positieve effecten van mdma - het maakt je socialer en minder geremd - zouden namelijk ook kunnen helpen bij de behandeling van psychiatrische stoornissen. Psychofarmacoloog Kim Kuypers (Universiteit Maastricht) onderzoekt dit. ,,De sociale effecten van mdma zou de gesprekken tussen patiënt en psychiater ten goede kunnen komen.”