Volledig scherm
Omdat een foetus nog geen afweermechanisme heeft, zijn de hersenen extra kwetsbaar. Foto ter illustratie. © ANP/Science Photo Library

Vuile lucht heeft invloed op hersenen ongeboren kind

UpdateLuchtvervuiling door fijnstof kan al invloed hebben op de hersenen van een ongeboren kind. Dat blijkt uit onderzoek door onder andere het Erasmus MC. Fijne deeltjes kunnen al voor de geboorte bijdragen aan latere gedragsproblemen, zoals verslaving en ADHD.

Door het fijnstof kan er een dunnere hersenschors kan ontstaan. Dat heeft gevolgen voor de structuur en de werking van de hersenen op latere leeftijd. Het gevaar bestaat 'zelfs bij de als veilig veronderstelde huidige normen voor luchtverontreiniging', voegen de onderzoekers eraan toe.

De onderzoekers hebben het luchtvervuilingsniveau gemeten bij zwangere vrouwen thuis en een hersenscan gemaakt bij 783 kinderen. Onderzoeksleider dr. Monica Guxens: ,,De hersenverschillen die wij hebben waargenomen, kunnen op lange termijn zorgen voor een verhoogd risico op psychische stoornissen en bijvoorbeeld slechte schoolprestaties, zoals blijkt uit andere onderzoeken.''

Geen afweer

Quote

De effecten bij zwangere vrouwen die roken zijn veel groter

De hersenen van een foetus zijn extra kwetsbaar, doordat ongeboren kinderen nog geen mechanismen hebben om giftige stoffen uit de omgeving te weren. Het was al bekend dat blootstelling aan luchtverontreiniging, met name fijnstof, de longen, het hart en andere organen aan kan tasten. Dit nieuwe onderzoek toont dat ook de hersenen tijdens hun ontwikkeling beïnvloed worden door blootstelling aan luchtverontreiniging via de moeder, zelfs als die verontreiniging onder de geldende EU-limieten blijft.

Hoofdonderzoeker Hanan El Marroun zegt dat vrouwen die in verwachting zijn niet in paniek hoeven te raken. ,,De effecten bij zwangere vrouwen die roken zijn veel groter. En tegen iemand die in Rotterdam woont, zou ik niet zeggen dat ze meteen moet verhuizen. Maar ik zou ook niet in Mexico-stad gaan wonen.''

Tien jaar

De latere effecten van het fijnstof op hersenen van foetussen zijn gemeten in een onderzoeksgroep die nu tien jaar oud is. Deze kinderen vertoonden op dit moment geen stoornissen, aldus Hanan El Marroun. De hoop is dat de hersenen flexibel genoeg zijn om zich aan te passen.

,,Maar het is goed je bewust te zijn dat er effecten zijn op de hersenontwikkeling'', benadrukt de onderzoekster, die graag zou zien dat de Europese normen voor luchtverontreiniging strenger worden.

Quote

Het is goed je bewust te zijn dat er effecten zijn op de hersenont­wik­ke­ling