Volledig scherm
PREMIUM
© shutterstock

Waarom (blanke) mannen meer last hebben van haaruitval

Eerst inhammen, dan een kale plek en uiteindelijk rest alleen een haarkrans op het achterhoofd. Waarom overvalt dit de meeste mannen? En is er iets tegen te doen?

Het Erasmus MC
Volledig scherm
Het Erasmus MC © ANP

„Naarmate de leeftijd toeneemt, verouderen de haarzakjes”, vertelt Tristan van Dongen. Hij is als arts verbonden aan het Erasmus MC in Rotterdam en heeft als aandachtsgebied haaruitval. „Hierdoor neemt het aantal nieuwe haren af en worden de overgebleven haren dunner en grijzer.”

Bij mannen kan dit proces versneld worden door dihydrotestosteron (DHT), een omzettingsproduct van het ‘mannelijk-hormoon’ testosteron. Van Dongen: „Simpel gezegd komt het erop neer dat DHT de haarzakjes doet krimpen en langzaam laat dichtgroeien, waardoor de haren uiteindelijk verdwijnen.’’

  1. Felle komeet scheert ‘rakelings’ langs de aarde: ‘Absurd maar ongevaarlijk’

    Felle komeet scheert ‘rakelings’ langs de aarde: ‘Absurd maar ongevaar­lijk’

    Astronomen kijken reikhalzend uit naar de komst van een extreem heldere komeet die de komende weken met name ‘s nachts en bij onbewolkt weer goed te zien zal zijn boven het noordelijk halfrond. De eind december ontdekte komeet met de wetenschappelijke naam C/2019 Y4 (Atlas) is de afgelopen tijd steeds feller geworden en heeft volgens de jongste berekeningen een gigantische verlichte atmosfeer half zo groot als onze zon.