Volledig scherm
Een duiker in het Hakkeijima Sea Paradise-aquarium in Yokoham (Tokyo) voert een maanvis. © AFP

Waarom een maanvis van twee ton graag in de zon ligt

De maanvis heet in het Engels sunfish. De vis ligt namelijk graag de halve dag aan het wateroppervlak in de zon. Waarom ze dat doen, was lang onbekend. Tot nu.

Met een gewicht dat kan oplopen tot meer dan 2.000 kilogram zijn maanvissen de zwaarste beenvissoort op aarde. Beenvissen hebben een skelet van bot, in plaats van kraakbeen. Een maanvis kan wel vier meter lang en ruim vier meter hoog worden en zwemt meestal bij tropische streken en warme golfstromen.

Zonnebadende maanvissen liggen uit te buiken én op temperatuur te komen, blijkt uit onderzoek van Itsumi Nakamura en zijn collega's van de Universiteit van Tokyo. Dat schrijft de BBC. Hoewel werd gedacht dat de vissen alleen kwallen eten, blijken ze ook siphonophorae te eten, een soort kleine poliepen.

Diep duiken
Daarvoor duiken ze 50 á 200 meter diep, waarbij hun lichaamstemperatuur flink daalt. Door na een duik in de zon op te warmen, kunnen ze de volgende keer langer diep onder water blijven. Ze jagen dan ook niet 's nachts. Grote maanvissen blijven langer warm en kunnen daardoor langer jagen.

De onderzoekers vingen maanvissen aan de Japanse kust en maakten thermometers en cameraatjes aan de vissen vast. Na vier á zes dagen lieten de apparaatjes vanzelf los, waarna de onderzoekers de temperaturen en beelden konden bekijken.