Volledig scherm
© YouTube

Waarom 'gisteren' de wereld niet verging

'Why the World Didn't End Yesterday'. Met die titel gaf de NASA dinsdag een video vrij die moet verklaren waarom de wereld 'gisteren' niet is vergaan. Met 'gisteren' wordt uiteraard 21 december bedoeld, de dag die de Maya's als het einde van de wereld voorspelden. 'Vandaag' zou dus 22 december moeten zijn, de 'day after'. Maar vandaag is het de dertiende. NASA was dinsdag dus tien dagen te vroeg. Om ons gerust te stellen?

Net als de rest van de weldenkende wereld is NASA er dus alleszins nogal zeker van dat 21/12/12 niet het einde van de wereld betekent. In het filmpje worden de mythes rond de Mayakalender punt voor punt ontzenuwd. Astronomen en andere experts weerleggen ook de beweringen dat de zon de atmosfeer zou bestralen of dat een of andere planeet of asteroïde op onze Aarde zou crashen. De kalender van de Maya's eindigt ook niet op 21 december, beweert onder meer dr. John Carlson, die de kwestie al 35 jaar bestudeert. Dat meldt de Daily Mail.

Maar waarom werd de NASA-video dan dinsdag al op ons losgelaten? 'Als u deze film aan het bekijken bent, dan betekent dat maar één ding... de wereld is gisteren niet vergaan', steekt men in de video van wal. Voorlopig is het dus nog gissen naar het antwoord.

 1. Amerikanen omarmen oer-Hollands niksen als nieuwe levenskunst

  Amerikanen omarmen oer-Hol­lands niksen als nieuwe levens­kunst

  Even onderuit, muziekje aan en lekker niksen. We doen het regelmatig en staan er feitelijk niet bij stil. Gewoon even niets aan je hoofd. Niksen. Je zou verwachten dat het concept vrij universeel is, maar niets is minder waar. Net als onze oer-Hollandse gezelligheid lijkt het in Amerika een ware ontdekking. Time Magazine wijdt zelfs een lijvig artikel aan het Nederlandse ‘nietsdoen’ in de strijd tegen stress en drukte.
 1. Schatrijke Arabier laat voor drinkwater ijsberg van Zuidpool naar emiraat slepen

  Schatrijke Arabier laat voor drinkwater ijsberg van Zuidpool naar emiraat slepen

  Abdulla Alshehi, een zakenman uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), heeft een plan ontwikkeld om een ijsberg vanaf de zuidpool naar het emiraat Fujairah te laten slepen. Het bevroren megablok – 2 kilometer lang, 500 meter breed, 400 meter hoog en nog eens 600 meter onder de zeespiegel – moet het golfstaatje van vers drinkwater voorzien. Eind dit jaar begint een test met een kleine ijsberg die met een schip naar Kaapstad in Zuid-Afrika of anders Perth in Australië zal worden getrokken. Kosten van die proef: een slordige 62 miljoen euro.
 2. Historisch succes: Japanse ruimtesonde verzamelt als eerste monsters van asteroïde

  Historisch succes: Japanse ruimteson­de verzamelt als eerste monsters van asteroïde

  De Japanse sonde Hayabusa2 is er als eerste ruimtevaartuig in geslaagd bodemmonsters te nemen van een asteroïde. In april wierp de sonde een twee kilo wegende ‘impactor’ af op het oppervlak van ruimtekei Ryugu. Die koperen ‘bom’ veroorzaakte een krater, waarin de Japanners nu geland zijn. Vandaag verzamelde Hayabusa2 monsters die wetenschappers inzicht moeten geven in het ontstaan van ons zonnestelsel, zo'n 4,5 miljard jaar geleden.