Volledig scherm
© YouTube

Waarom 'gisteren' de wereld niet verging

'Why the World Didn't End Yesterday'. Met die titel gaf de NASA dinsdag een video vrij die moet verklaren waarom de wereld 'gisteren' niet is vergaan. Met 'gisteren' wordt uiteraard 21 december bedoeld, de dag die de Maya's als het einde van de wereld voorspelden. 'Vandaag' zou dus 22 december moeten zijn, de 'day after'. Maar vandaag is het de dertiende. NASA was dinsdag dus tien dagen te vroeg. Om ons gerust te stellen?

Net als de rest van de weldenkende wereld is NASA er dus alleszins nogal zeker van dat 21/12/12 niet het einde van de wereld betekent. In het filmpje worden de mythes rond de Mayakalender punt voor punt ontzenuwd. Astronomen en andere experts weerleggen ook de beweringen dat de zon de atmosfeer zou bestralen of dat een of andere planeet of asteroïde op onze Aarde zou crashen. De kalender van de Maya's eindigt ook niet op 21 december, beweert onder meer dr. John Carlson, die de kwestie al 35 jaar bestudeert. Dat meldt de Daily Mail.

Maar waarom werd de NASA-video dan dinsdag al op ons losgelaten? 'Als u deze film aan het bekijken bent, dan betekent dat maar één ding... de wereld is gisteren niet vergaan', steekt men in de video van wal. Voorlopig is het dus nog gissen naar het antwoord.