Waarom hoor je je telefoon soms trillen terwijl dat niet zo is?
VIDEOWekelijks geeft Het LAB, het zusje van de Universiteit van Nederland, antwoord op een wetenschappelijke vraag. Deze keer: waarom hoor je je telefoon soms trillen terwijl dat niet zo is?
Delen per e-mail
Onze telefoon gaat tegenwoordig de hele dag af; een groepsapp die almaar doorgaat of je wordt weer eens in een Facebookbericht getagd. Niet gek dus dat we gewend geraakt zijn aan een broekzak die aan de lopende band trilt. Maar hoe kan het dat we die trillende broekzak soms voelen terwijl je telefoon helemaal niet afgaat?
Mascha Linszen (Universitair Medisch Centrum Utrecht) is hersenwetenschapper (én arts) en legt in deze aflevering van Het LAB uit dat je eigenlijk aan het hallucineren bent als je denkt dat je telefoon trilt. Dit heeft alles te maken met hoe onze hersenen waarnemen, namelijk op twee manieren: bottom-up waarnemen en top-down.
Prikkels
Enerzijds zijn de zintuigen de hele dag bezig met alle prikkels die ze binnenkrijgen door te sturen naar je hersenen waar ze worden verwerkt. Alles wat je bijvoorbeeld waarneemt met je ogen, wordt eerst via zenuwen naar je hersenen gestuurd en pas als het verwerkt is door de visuele schors, zíe je het ook daadwerkelijk. Dit is bottom-up waarnemen.
Aan de andere kant zijn je hersenen ook de hele dag bezig met het aanvullen van de informatie die je waarneemt. Je hersenen doen dat op basis van eerdere ervaringen en emoties. Dit zogeheten top-down waarnemen zorgt ervoor dat de mens de wereld om zich heen begrijpt en niet constant verwonderd is over alles wat er gebeurt.
Heel handig aan de ene kant, maar de hersenen maken hier ook fouten in én dat gebeurt sneller dan je denkt. Wie meedoet met het McGurk-experiment, zoals Eveline in deze aflevering van Het LAB, zal zien hoe makkelijk je voor de gek kunt worden gehouden.
Onschuldig
Het voelen trillen van je telefoon is natuurlijk een vrij onschuldige hallucinatie en wordt bovendien vrij snel gecorrigeerd door je hersenen; je ziet dat je geen bericht hebt. Hetzelfde principe zien we echter ook bij mensen die voortdurend dingen waarnemen die er helemaal niet zijn. Dit kan bijvoorbeeld optreden bij de Ziekte van Parkinson, bij het hebben van een psychose of als mensen slechthorend zijn. Daarom is het belangrijk dat we zelfs een onschuldige hallucinatie als je telefoon voelen trillen goed leren begrijpen, zodat erger in de toekomst hopelijk kan worden voorkomen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
video Dankzij deze therapie heeft ex-coronapatiënt Mariëtte (51) weer lucht en haar smaak terug
De Goudse Mariëtte Kok (51) had ernstige coronaklachten, maar ze kan nu weer opgelucht ademhalen. ,,Na elk bezoek aan de zoutkamer voel ik me wat beter.” -
Duizend mensen reageren op dit rijtjeshuis in Ooij
Duizend huishoudens willen hier wonen, in deze tussenwoning aan de Dr. Kochlaan in Ooij, bij Nijmegen. Het betreft een sociale huurwoning van woningcorporatie Oosterpoort met drie slaapkamers en een kale huur van 633 euro per maand. -
Joe Biden heeft een haat-liefdeverhouding met auto's
De man die vandaag wordt beëdigd als president van de Verenigde Staten komt uit een autofamilie en is een echte petrolhead. Helaas speelde een auto ook de hoofdrol in het meest tragische hoofdstuk uit zijn leven. -
PREMIUM
video Waarom de ‘winnende formule’ van het Oxfordvaccin voor Nederland héél goed nieuws zou zijn
De belofte van AstraZeneca-topman Pascal Soriot dat de ‘winnende formule’ is gevonden om met het Oxfordvaccin een effectiviteit van 95 procent te bereiken, zou ook voor Nederland héél goed nieuws zijn. Alleen al in het eerste kwartaal van 2021 verwacht het kabinet 4,5 miljoen doses van dit vaccin. -
Wetenschappelijk Bewezen Deze factoren bepalen of je iets lekker vindt of ergens van walgt
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering legt hoogleraar Kees de Graaf uit hoe het komt dat de een iets heel lekker vindt terwijl de ander ervan gruwt.
-
update/video Code geel van kracht, mogelijk gladde wegen
Het is te laat voor een witte kerst, maar de liefhebber krijgt alsnog zijn zin: het sneeuwt. Dit zorgt voor veel sneeuwpret, maar pas vanavond op als je de weg opgaat. -
Waarom overleef je een perfect ronde looping niet?
Wekelijks geeft Het LAB, het zusje van de Universiteit van Nederland, antwoord op een wetenschappelijke vraag. Deze keer: waarom overleef je een perfect ronde looping niet? -
PREMIUM
VIDEO Britten beginnen volgende week al met vaccineren: waarom zij wel en wij niet?
De Britse medicijnautoriteit MHRA gaf vandaag het sein dat het coronavaccin van Pfizer en BioNTech veilig is om te gebruiken. Daardoor kunnen de Britten volgende week al starten met het vaccineren van de bevolking, een paar weken eerder dan de rest van Europa.