Wat is verliefdheid? Na drie maanden vallen we van onze roze wolk
VideoAls we verliefd zijn, worden we blootgesteld aan een achtbaan van gevoelens. Het ene moment voel je je fantastisch, en het andere kan juist weer verschrikkelijk zijn. Prof. dr. Jan Hindrik Ravesloot (Universiteit van Amsterdam) onderzoekt wat er met ons lichaam gebeurt als we verliefd zijn en waarom het zoveel gekke effecten op ons heeft.
Uit het onderzoek van Ravesloot blijkt dat verliefdheid wordt veroorzaakt door een samenspel tussen ons lichaam en onze hersenen. ,,Verliefdheid overkomt je niet”, zegt Ravesloot, ,,Je hoort weleens dat mensen ineens verliefd werden, maar daar geloof ik niet zo in.” Het voelt misschien wel zo, maar er gaat een belangrijk proces aan vooraf.
Om te beginnen kun je alleen verliefd worden als jij én je toekomstige partner er echt klaar voor zijn, zowel lichamelijk als geestelijk. Dan komt het lichaam in een staat van opwinding. De hartslag gaat omhoog, de pupillen en longen verwijden zich, lippen raken extra doorbloed en er verschijnt een rode gloed op de hals. Omdat de spanning in het lichaam ook toeneemt, spannen je spieren zich aan. ,,Dit veroorzaakt het gevoel van vlinders in de buik”, aldus Ravesloot.
Goede genen
We worden hierbij niet op iedereen verliefd. We selecteren onze partners ten slotte op bepaalde kenmerken. Uit onderzoek is gebleken dat er tenminste één kenmerk is dat iedereen in een partner zoekt: goede genen. Duidelijke indicatoren van goede genen zijn bijvoorbeeld een symmetrisch gezicht en een (boven)gemiddelde lengte van het lichaam. Daarnaast blijkt dat een energieke uitstraling en mooie huid hoog scoren. Ravesloot benadrukt overigens dat mensen hun mogelijke partners niet bewust selecteren op basis van deze kenmerken. Het is eigenlijk een soort onderbewuste checklist.
Wanneer die checklist genoeg vinkjes heeft, gaat de nucleus accumbens aan het werk. Dit is een van de beloningscentra in het brein en is in het beginstadium van verliefdheid enorm druk met het produceren van een stofje dat je een verliefd gevoel geeft. Het leidt tot een seksueel verlangen en de sterke drang om de ander zo vaak mogelijk te zien. En, niet onbelangrijk in deze fase, het geeft je een onoverwinnelijk gevoel.
Knuffel-gevoel
Volgens Ravesloot maakt het seksuele verlangen, veroorzaakt door de nucleus accumbens, na verloop van tijd plaats voor een veilig ‘knuffel-gevoel’. Het verliefde gevoel vormt daarin de basis, maar de passie van de eerste maanden maakt plaats voor toewijding en intimiteit. In de hersenen wordt in deze periode het stofje oxytocine aangemaakt. Oxytocine is erg belangrijk in de overgang van passie naar toewijding en intimiteit.
Uiteindelijk gaat de verliefdheid over. Na een gemiddelde van drie maanden vallen we van onze roze wolk. Het is een emotioneel heftige tijd maar volgens Ravesloot is dat het dubbel en dwars waard. ,,Eigenlijk worden we in een relatief korte periode klaargestoomd om een flinke periode met die partner door te brengen.”
*Dit is een wekelijkse bijdrage van de Universiteit van Nederland.
De Universiteit van Nederland heeft ook een podcast. Vind afleveringen terug op Spotify (http://bit.do/UvNL-Spotify) en iTunes (http://bit.do/UvNL-iTunes).
Bekijk hieronder meer college’s van Universiteit van Nederland
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
2
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
met video
Astronomen delen eerste beeld superzwaar zwart gat in hart van de Melkweg
Het is wetenschappers voor de eerste gelukt om een beeld vast te leggen van het superzware zwarte gat in het midden van onze Melkweg. -
PREMIUMDierenmens
Op fossielenjacht op de Maasvlakte: Peter en Ingrid zoeken al jaren naar sporen van reuzenbever
In de rubriek Dierenmens schrijft Annemarie Haverkamp over dieren met een verhaal. Deze week de jacht op de reuzenbever op de Maasvlakte. -
PREMIUMWat zegt de wetenschap
Zo zijn files op te lossen volgens de wetenschap
Bijna iedereen kent de ergernis wel: de auto’s voor je rijden langzamer, in de verte zie je al remlichten en voor je het weet sta je stil. File: zonde van je tijd. Maar wetenschappers weten al lang wat je er aan kunt doen. -
Universiteit van Nederland komt met wekelijkse serie op onze site en app over actuele wetenschappelijke thema’s
De Universiteit van Nederland, een samenwerkingsverband tussen veertien Nederlandse universiteiten, komt met een gloednieuwe serie. Iedere week zie je op dinsdag op onze website een nieuwe aflevering van ‘De Werkplaats’. In de Werkplaats leggen Nederlandse wetenschappers actuele onderwerpen op de wetenschappelijke werkbank. Wat klopt er van en wat is volstrekte onzin?
-
PREMIUMvideo
Door deze factoren komt een gokverslaving sneller tot uiting
Niet iedereen heeft moeite om de verleiding van gokken te weerstaan. Hoe komt dat? En welk effect heeft de legalisering van online gokken? -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt?