Volledig scherm
PREMIUM
© AP

Wat u kunt leren van Eliud Kipchoge (ook al rent hij twee keer zo snel)

Als u, ploeterende amateurjogger, vandaag de schoenen weer aantrekt, denk dan nog eens aan Eliud Kipchoge. U kunt namelijk veel leren van de kersverse wereldrecordhouder op de marathon. Dat zegt hardloopauteur Alex Hutchinson, die onderzoek deed naar de grenzen van lichaam en geest. ,,Meestal zijn we heel ver verwijderd van wat ons lichaam kan.”

Als hardlopers in Kenia gaan trainen, gaat dat heel anders dan wanneer u hier in Nederland de veters strikt voor een rondje. Iedere donderdagmiddag verzamelen alle hardlopers met enige aspiratie zich voor een trainingswedstrijd in de heuvels rond het dorp Iten. Iedereen, ongeacht reputatie en eerdere prestaties, staat met hetzelfde doel aan de start: zo lang mogelijk met de snelste atleten - vaak wereldtoppers - meerennen. 

  1. Knutselen aan de mens: een vloek én een zegen
    PREMIUM

    Knutselen aan de mens: een vloek én een zegen

    De knapste koppen van Nederland vertellen deze zomer over ontwikkelingen in hun vakgebied in de Zomeruniversiteit. Vandaag deel 2: De nieuwste gentechnologie brengt mogelijkheden in beeld die lang sciencefiction leken. Biomedisch ethicus Guido de Wert beantwoord vragen als: hoe ver zijn we nog verwijderd van het uitschakelen van nare ziektes in ons dna, baby’s met blauwe ogen op bestelling en voortplanting van twee mensen van hetzelfde geslacht?