Volledig scherm
De ringvormige zonsverduistering die afgelopen mei in een deel van Japan zichtbaar was. © ap

Weersvoorspelling zit zonsverduistering dwars

De totale zonsverduistering die zich vanavond even na half 10 (Nederlandse tijd) voordoet in de Stille Oceaan en een smalle strook in het noorden van Australië, dreigt te worden gedwarsboomd door slecht weer. Duizenden toeristen hebben zich verzameld rondom de plaatsen Cairns en Port Douglas om een glimp van het natuurspektakel te kunnen opvangen.

 
Nieuwe kans: 20 maart 2015. Op Spitsbergen.

Het noorden van de Australische deelstaat Queensland is rond deze tijd van het jaar doorgaans zonnig en warm, maar uitgerekend vandaag arriveerde een slechtweergebied dat de eclips aan het oog lijkt te zullen onttrekken.

Uitzondering
Veel eclipsjagers hebben duizenden euro's uitgetrokken om getuige te kunnen zijn van de in dit geval ruim 2 minuten durende fase van totale zonsverduistering, de zogeheten totaliteit. Het verschijnsel doet zich weliswaar gemiddeld elke paar jaar voor, maar vaak boven zee of op plekken die moeilijk toegankelijk zijn. Het noorden van Australië is een gunstige uitzondering.

De verduistering van de zon in een brede strook rondom de kustplaats Port Douglas staat woensdagochtend rond 6.40 uur (lokale tijd) te gebeuren. Voor de thuisblijvers heeft de toeristische organisatie van Noord-Queensland een webcam geïnstalleerd die het fenomeen live gaat uitzenden. Dat wil zeggen: als dikke wolken geen roet in het eten gooien.

Nieuwe kans
Op 20 maart 2015 is boven de Atlantische Oceaan opnieuw een totale zonsverduistering zichtbaar, al moet je naar Spitsbergen om hem vanaf land te kunnen zien. De totale zonsverduistering van 21 augustus 2017 zal zichtbaar zijn in een groot deel van de Verenigde Staten.