Volledig scherm
Het Noorse jumpingpaard tijdens de ingreep. © Universiteit Gent

Wereldprimeur in Gent: paard met hartritmestoornis succesvol behandeld

Het paardencardiologieteam van de Universiteit Gent heeft met succes een Noors jumpingpaard met hartritmestoornissen behandeld. Het dier was eerder al behandeld met elektroshocks, maar telkens keerde de ritmestoornis terug. Een wereldprimeur.

De techniek die de artsen gebruikten heeft de naam ablatie. Met behulp van een katheter wordt er met opzet hartweefsel beschadigd. Het hartweefsel wordt opgewekt door radiofrequentiegolven, verbrand, waarbij kleine littekens ontstaan. De ritmestoornis dooft daarna uit.

De wetenschappers brachten eerst alle elektrische activiteit in het hart driedimensionaal in kaart. Zo werd de exacte oorsprong van de ritmestoornis gelokaliseerd. Die plaats werd daarna door ablatie behandeld, het zogenaamde 'dotteren'. Het hartritme van het paard normaliseerde daardoor permanent.

Paard past niet in scanner

Beide technieken konden tot nu toe niet bij paarden gebruikt worden, onder meer omdat de dieren niet in een CT- of MRI-scanner passen. De Gentse wetenschappers gebruikten daarom als eersten een echo in plaats van een scanner bij de behandeling.

,,Deze wereldprimeur opent de deur naar een heel nieuwe aanpak van ritmestoornissen bij het paard”, aldus professor Gunther van Loon, die het paardencardiologieteam van de Universiteit Gent leidt, in het persbericht op de site van de universiteit.

Quote

Deze wereldpri­meur opent de deur naar een heel nieuwe aanpak van ritmestoor­nis­sen bij het paard

Gunther van Loon, professor bij UGent

Frequente klacht

Bij een hartritmestoornis klopt het hart onregelmatig. Ritmestoornissen treden regelmatig op bij paarden. Sommigen zijn onschuldig, maar de meesten leiden tot klachten en in sommige gevallen zelfs tot de dood. Een snelle diagnose is daarom belangrijk.

Sommige aandoeningen kunnen verholpen worden met medicatie, maar vaak zijn andere behandelingen nodig. Een te trage hartslag kan bijvoorbeeld verholpen worden met een pacemaker. 

Het paardencardiologieteam van de Universiteit Gent heeft op dat vlak al veel ervaring opgebouwd. In 2001 werd ook een methode ontwikkeld om ritmestoornissen bij paarden door middel van een elektroshock te behandelen. Van over heel Europa worden daarvoor paarden naar Merelbeke gebracht. Het slaagpercentage van de behandeling bedraagt 95 procent. 

Na een succesvolle behandeling met een elektroshock is het echter mogelijk dat de hartritmestoornis opnieuw opduikt. Dat was ook het geval bij het Noorse jumpingpaard.

Volledig scherm
© Universiteit Gent