De Oculudentavis khaungraae was ongeveer even groot als een bijkolibrie.
Volledig scherm
De Oculudentavis khaungraae was ongeveer even groot als een bijkolibrie. © Reuters

Wetenschappers ontdekken kleinste dinosaurus ooit: ‘Ongeveer even groot als een kolibrie’

Wetenschappers hebben de kleinste dinosaurus ooit ontdekt. De Oculudentavis khaungraae was ongeveer even groot als een bijkolibrie, de kleinste vogel die we tot op heden kennen. Op basis van de schedel die in Myanmar gevonden werd, maakte een kunstenaar deze 3D-impressie.

De kop van de vliegende dino werd ontdekt in een stuk barnsteen van 99 miljoen jaar oud.
Volledig scherm
De kop van de vliegende dino werd ontdekt in een stuk barnsteen van 99 miljoen jaar oud. © Reuters

De kop van de vliegende dino werd ontdekt in een stuk barnsteen van 99 miljoen jaar oud. Het dier was zo’n vijf à zes centimeter lang en woog minder dan 28 gram. Vooral de uitpuilende ogen (zoals een hagedis) en de scherpe tanden -honderd in totaal- vallen op.

Experts leiden er uit af dat de oculudentavis ondanks zijn formaat een roofdier was dat het vooral op kleine insecten gemunt had. De vorm van de oogkas doet vermoeden dat de dino overdag actief was.

,,Dit is het vreemdste fossiel dat ik ooit bestudeerd heb”, stelt professor Jingma O’Connor van de Chinese Academy of Sciences. ,,De vondst heeft me van mijn sokken geblazen. Fantastisch om deze nieuwe ecologische niche te mogen ontdekken.”

Geschiedenis

De schedel van de Oculudentavis khaungraae.
Volledig scherm
De schedel van de Oculudentavis khaungraae. © Reuters

De bijzondere ontdekking kan een nieuw licht werpen op de geschiedkundige ontwikkeling van vogelsoorten. Algemeen wordt aangenomen dat gevederde dinosauriërs 150 miljoen jaar geleden richting vogels is beginnen te evolueren.

In China en Mongolië werden eerder skeletten opgegraven van ongeveer 40 centimeter lang. Deze dino’s kregen de toepasselijke namen microraptor (kleine rover) en parvicursor (snelle renner). De allerkleinste dino die tot nu toe gevonden werd, is de anchiornis met zijn 34 centimeter.

 1. Experts ontdekken bacterie die zich kan voeden met giftig plastic

  Experts ontdekken bacterie die zich kan voeden met giftig plastic

  Wetenschappers hebben een bacterie ontdekt die zich voedt met de nu nog onafbreekbare kunststofsoort polyurethaan: een materiaal dat op grote schaal wordt gebruikt voor auto-interieurs, sportschoenen, luiers, keukensponzen, matrassen, verf en schuimisolatie. Het spul wordt meestal naar de vuilstort gebracht omdat het extreem lastig te recyclen is. De Duitse experts die de microscopisch kleine ‘plasticvreter’ traceerden, spreken van een doorbraak op het gebied van afvalverwerking.
 2. Politie neemt oudheden in beslag bij Tefaf, maar hoe komen illegale objecten daar terecht?
  PREMIUM

  Politie neemt oudheden in beslag bij Tefaf, maar hoe komen illegale objecten daar terecht?

  Op de internationale kunstbeurs Tefaf in Maastricht zijn onlangs twee kunststukken in beslag genomen. De oudheden, een Romeins hoofd van Apollo en een Egyptische vaas, zijn mogelijk illegaal opgegraven, zo meldt NRC. De vraag rijst of er niet veel meer onderzoek moet worden gedaan naar de verzamelgeschiedenis van archeologische vondsten voor ze worden gepresenteerd op bijvoorbeeld een beurs.
 3. ‘Unieke’ afdruk gevonden van 555 miljoen jaar oude voorloper mensen: wormpje kleiner dan rijstkorrel

  ‘Unieke’ afdruk gevonden van 555 miljoen jaar oude voorloper mensen: wormpje kleiner dan rijstkor­rel

  Een team wetenschappers heeft in een kalksteenformatie in het zuiden van Australië fossiele afdrukjes gevonden van een nog onbekend, piepklein wezentje dat vermoedelijk 555 miljoen jaar geleden een organisme was waaruit de mens zou kunnen zijn ontstaan. Het druppelvormige ‘wormpje’ is ongeveer zo groot als een halve rijstkorrel en heeft een duidelijke voor- en achterkant. De naam van het dier is Ikaria Wariootia, genoemd naar een monument vlakbij de vindplaats.