Volledig scherm
Mogelijk krijgt de hype van de stappenteller, waarop mensen kunnen bijhouden hoe ver ze hebben gelopen, een opvolger: de 'happenteller'. © SilkLab, Tufts University

Wetenschappers werken na succes stappenteller aan 'happenteller'

Bijhouden hoeveel je loopt en beweegt op een dag, gebeurt al lange tijd met stappentellers. Maar bijhouden wat je eet en drinkt kan binnenkort misschien ook met een 'happenteller'.

De happenteller is een vierkante tandsensor van 2 millimeter groot die op het oppervlakte van een tand wordt geplakt. De sensor stuurt met radiosignalen de gegevens die het opvangt naar een app op een smartphone bijvoorbeeld, zodat je precies kunt zien wat je allemaal binnen hebt gekregen. 

De sensor is ontwikkeld door onderzoekers van de Tufts University School of Engineering en kan op dit moment alleen nog informatie geven over suiker-, zout- en alcoholinname. Met aanstaande uitbreidingen van de sensor zullen ook andere voedingsstoffen en zelfs de psychische staat van de persoon die de chip gebruikt in kaart worden gebracht. 

Diëten kan je meten

De sensor kan veel inzicht geven in studies naar diëten, de effecten van diëten en van voedsel op de gezondheid van het lichaam in het algemeen. Of de tandsensor op de markt wordt gebracht en wanneer, is nog niet duidelijk.