Nederlands ruimtesnufje Tropomi succesvol gelanceerd

VIDEOHet Nederlandse ruimtevaartinstrument Tropomi is vandaag succesvol gelanceerd in een satelliet vanaf ruimtebasis Plesetsk in Rusland. Het instrument zal minstens zeven jaar door de ruimte zweven.

Demissionair minister Henk Kamp van Economische Zaken reageerde positief op het nieuws. ,,De Tropomi laat zien hoe we in Nederland met innovatie en doorzettingsvermogen grenzen verleggen en oplossingen bieden voor mondiale uitdagingen. Met deze Nederlandse innovatie versterken we onze positie in de Europese ruimtevaartsector.''

Volgens Jasper Wamsteker, woordvoerder namens het team achter Tropomi, zat de spanning er een half uur voor de lancering bij iedereen in. ,,Het is natuurlijk het levenswerk van het hele team, dus we hopen op een goede afloop. Europarlementariër Cora van Nieuwenhuizen barstte net op het podium uit in het nummer I'm so excited, dat omschrijft de sfeer misschien wel het beste.'' Het team keek live mee tijdens een groot evenement waarbij onder meer astronaut André Kuipers aanwezig was.

Luchtkwaliteit

Volledig scherm
Artist's impression van Sentinel-5p met aan boord het meetinstrument Tropomi. © ESA

De Tropomi kan vanuit de ruimte de wereldwijde luchtkwaliteit in kaart brengen en zien waar broeigassen vandaan komen en waar ze naartoe gaan. Die informatie kan helpen bij de strijd tegen klimaatverandering.  De Nederlandse ruimtevaartorganisatie NSO noemde het instrument 'een bewakingscamera van de atmosfeer'. ,,De atmosfeer is heel dynamisch. Een paar jaar geleden zat er ineens een gat in de ozonlaag boven Europa en we wisten niet goed hoe die er kwam'', noemde Harry Förster van de NSO als voorbeeld. De Tropomi kan helpen bij het vinden van het antwoord op deze vraag.

Het instrument blijft minstens zeven jaar in de ruimte in de satelliet Sentinel-5P en levert een enorme hoeveelheid informatie op. Na elk rondje rond de aarde stuurt hij alle metingen terug naar de aarde. Per keer is dat genoeg data om een dvd mee te vullen. Per dag vult de Tropomi 16 dvd's. Wetenschappers over de hele wereld kunnen er gratis mee aan de slag. 

Honderden miljoenen

De hele satelliet kost circa 220 miljoen euro, van ontwerp tot en met lancering. De Nederlandse overheid investeerde rond de 100 miljoen euro in de ontwikkeling en bouw van Tropomi. Het is een van de grootste Nederlandse ruimtevaartprojecten van deze jaren, samen met het lange verblijf van astronaut André Kuipers in ruimtestation ISS en de bouw van een grote robotarm voor het ISS, die mogelijk volgend jaar wordt gelanceerd.

Volledig scherm
Tropomi ondergaat de laatste tests in de cleanrooms van Dutch Space in Leiden. © Dutch Space / Sander Koenen