Volledig scherm

Windjes van rokers ruiken anders

De winden van rokers ruiken anders dan van niet-rokers. Onderzoekers van het VU Medisch Centrum in Amsterdam vergeleken de geur van windjes van rokers, niet-rokers en mensen die gestopt zijn met roken met een eNose. Dat is een elektronische neus die net zo werkt als een echte neus.

Dat de geur anders is, toont aan dat roken invloed heeft op de dikke darm. Dat kan verklaren waarom rokers meer last hebben van darmaandoeningen en juist minder van de chronische darmontsteking colitis ulcerosa.

Onderzoeker Nanne de Boer noemt het een onderzoek met een glimlach. ,,Maar het heeft ook een serieuze component. We wisten al dat je geur kunt gebruiken om darmziekten op te sporen. Roken heeft op deze metingen dus een belangrijke invloed, waarschijnlijk omdat het microbioom (darmflora) verandert of anders functioneert door het roken.''

Vijf jaar langer

Vanmorgen werd ook bekend gemaakt dat rokers met een hart- of vaatziekte vijf jaar langer leven als ze stoppen met roken. En de kans op een volgende hart- of vaatziekte wordt met gemiddeld tien jaar uitgesteld. Dat blijkt uit een promotieonderzoek van arts-onderzoeker Johanneke van den Berg van UMC Utrecht.

,,Ook op hoge leeftijd heeft stoppen met roken dus nog altijd zin, zelfs als je de zeventig gepasseerd bent. Uit het onderzoek blijkt dat 'doorrokers' meer last van hun vaten krijgen en ook de kans op een tweede hart- of vaatziekte is significant groter'', zegt Van den Berg.