Volledig scherm
Een 'roepende' zeehondenpup. © Beatriz Rapado Tamarit & Margarita Méndez Aróstegui

Zeehondenpups ‘praten’ net als mensen

Het zijn net mensen; je zult het misschien niet zo snel zeggen in het geval van een zeehond. Uit onderzoek bij het Zeehondencentrum in Pieterburen blijkt echter dat zelfs de jongste pups er al een complexe communicatie op nahouden. Vergelijkbaar met die van mensen.

Het klinkt niet eens zo ingewikkeld. Dr. Andrea Ravignani van het Artificial Intelligence Lab van de Vrije Universiteit Brussel ontdekte dat zeehondenpups het geluid dat ze maken en vooral het ritme dat ze aanhouden, aanpassen aan datgene wat een andere pup doet. Simpel gezegd: ze maken om de beurt geluid. Dit is kenmerkend voor dieren die er een complexe communicatie op na houden.

,,Wij mensen beschouwen vaak onze communicatie als iets dat veel complexer is dan dat van andere dieren", zegt Ravignani. ,,Wat we zien bij zeehondenpups is echter verbazingwekkend: zelfs op de leeftijd van 4 weken lijken ze al een zeer precieze en flexibele timing in hun communicatie te vertonen, in zekere zin behoorlijk vergelijkbaar met de afwisseling die we zien in menselijke gesprekken.”

Opvallen

Uit een eerder onderzoek bleek al dat zeehondenpups bij meerdere moeders zogen. Het is dus belangrijk dat ze opvallen tussen soortgenoten en daarom hun roep aanpassen.

Zeehonden behoren tot een select aantal diergroepen die vocaal kunnen leren. Met andere woorden: ze kunnen geluiden nabootsen, zoals de meeste mensen dit kennen van papegaaien.