Volledig scherm
© Thinkstock

Ziek? Dat ligt aan je geboortemaand

De maand waarin je geboren bent kan invloed hebben op welke ziektes je krijgt. Dat stellen Spaanse wetenschappers. Zo hebben mannen die in september zijn geboren, drie keer meer kans op schildklierproblemen dan jongens die in januari ter wereld kwamen. Junimeisjes hebben minder last van migraine en de overgang.

De experts geloven dat seizoensgebonden veranderingen in zonlicht, temperatuur en virussen de foetale ontwikkeling kunnen beïnvloeden. De wetenschappers onderzochten 27 chronische ziekten bij 30.000 mensen. De significante impact verbaasde hun.

Goed nieuws voor wie in september geboren is. Dan heb je de minste kans op chronische problemen. Mannen die in juni geboren zijn hebben 34 procent minder kans op depressies en 22 procent minder kans om gediagnosticeerd te worden met rugpijn.

Incontinentie

Maar er zijn ook minder gunstige conclusies. Wie in augustus het levenslicht zag als man heeft dubbel zoveel risico om astma te krijgen, in vergelijking met baby’s die begin van het jaar geboren zijn. Vrouwen die in juli geboren zijn hebben juist vaker een hoge bloeddruk en hebben 40 procent meer kans op incontinentie.

De bevindingen zijn gepubliceerd in het tijdschrift Medicina Clinica. Onderzoekers aan de universiteit van Columbia in New York concludeerden twee jaar geleden soortgelijke resultaten. Zij ontdekten echter dat mensen die geboren zijn in mei de minste kans hebben op een ziekte en die in oktober het meest.

Volledig scherm
© AD/Infographics

Klik op afbeelding voor grotere versie.

 1. Google Stadia review: zijn spelcomputers vanaf nu echt overbodig?
  Recensie

  Google Stadia review: zijn spelcompu­ters vanaf nu echt overbodig?

  Google kondigde in 2019 een verrassend nieuw project aan: Stadia. De belofte van Stadia is dat je er de modernste games mee kunt spelen, overal waar maar internet is, op elk willekeurig scherm, of dat nu je dure 4k-televisie is of je smartphone. Die belofte klinkt mooi, maar hoe bevalt Stadia in de praktijk, buiten de veilige muren van de Google-campus? Techsite Tweakers kreeg eerder toegang tot het platform en kon geruime tijd checken of Stadia echt de toekomst is. Dit is hun conclusie.
 2. Hondenjaar toch niet hetzelfde als zeven mensenjaren: zo bereken je de ‘echte’ leeftijd van je viervoeter

  Hondenjaar toch niet hetzelfde als zeven mensenja­ren: zo bereken je de ‘echte’ leeftijd van je viervoeter

  Wetenschappers hebben een nieuwe methode ontwikkeld om de ‘echte’ mensenleeftijd van honden te berekenen. In plaats van een simpele rekensom bekijken ze de verandering in het dna van de hond en leggen ze die naast het veranderende dna van de mens. Daarna volgt een veel lastigere rekensom. Het wijdverbreide idee dat de mensenleeftijd van jouw hond zijn ‘eigen leeftijd keer zeven' is, kan daarmee in de prullenbak.