Zo zag een nucleaire explosie in de ruimte eruit

Het is nu nog moelijk voor te stellen, een nucleaire ontploffing in de ruimte. Maar in 1962 gebeurde het, en recentelijk zijn daar beelden van vrijgegeven.

'Starfish Prime' was een kernproef op grote hoogte, uitgevoerd door de Verenigde Staten op 9 juli in 1962. De proef was een samenwerking tussen de Atomic Energy Commission en de Defense Atomic Support Agency (dat later in 1971 de Defense Nuclear Agency werd).

De explosie had een kracht van 1,45-megaton, en vond plaats op een afstand van 400 kilometer boven de Stille Oceaan. Het enige doel van deze test was 'gewoon om te zien wat er zou gebeuren', meldt Howstuffworks.

De energie die door de nucleaire explosie ontstond, was zo sterk dat het elektrische circuits, elektrische leidingen en straatverlichting op Hawaii (op een afstand van bijna 1000 kilometer) beïnvloedde.

Wetenschappers hebben veel geleerd van het experiment, maar door de explosie kwamen radioactieve deeltjes in contact met zuurstof en stikstof in de atmosfeer. Het duurde uiteindelijk jaren voordat dit terugkeerde naar een normaal niveau.

In bovenstaande video is de nucleaire explosie vanaf 14:50 goed te zien. Daarvoor is een toelichting over het experiment te zien.

  1. Giechelen en vreugdesprongetjes: ratten zijn volgens onderzoek dol op verstoppertje spelen

    Giechelen en vreugde­spron­ge­tjes: ratten zijn volgens onderzoek dol op verstopper­tje spelen

    Met ratten kun je goed verstoppertje spelen. De knaagdieren zijn experts in het vinden van creatieve schuilplekjes én hebben er zichtbaar plezier in. Dat suggereert althans een Duits onderzoek. Het bewijs? Ze maken vrolijke vreugdesprongetjes en giechelen piepend tijdens een potje verstoppertje. De wetenschappers registreerden het gedrag van de diertjes en publiceerden de bevindingen in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Science.