Zoektocht naar buitenaards leven: zo vind je een alien
VideoAl jaren fantaseren ze in Hollywood over de mogelijkheid dat er buitenaards leven bestaat. En wij fantaseren natuurlijk uitbundig met ze mee! Want het kan toch bijna niet dat er in die oneindige hoeveelheid planeten en sterren in ons heelal maar één intelligent soort wezen bestaat? De vraag is alleen: waar begin je met zoeken? Sterrenkundige Lucas Ellerbroek (Universiteit van Amsterdam) neemt je in zijn college mee op zoektocht.
Delen per e-mail
Hij is niet de enige die op zoek is. Wetenschappers zijn al decennia bezig met de zoektocht naar intelligent leven in het heelal. Maar hoe zoek je naar iets waarvan je niet weet hoe het eruit ziet? Simpel, zegt Ellerbroek, je begint met je boerenverstand: je gaat uit van de enige vorm van leven die bekend is, en dat is de vorm van leven hier op aarde. Radioastronoom Frank Drake schreef hiervoor in 1961 een formule die het aantal intelligente beschavingen zou moeten voorspellen. In die formule zijn een aantal voorwaardes opgenomen waaraan een ‘bewoonbare planeet’ aan moet voldoen.
De formule van Drake is voor de wetenschap een goed startpunt voor de zoektocht naar intelligent leven, aangezien er momenteel meer dan drieduizend planeten en planetenstelsels in kaart zijn gebracht. Dankzij steeds geavanceerdere telescopen blijft dit aantal stijgen, wat de zoektocht eerder moeilijker dan makkelijker maakt. Met de Drake-formule maak je een grof onderscheid tussen planeten waar leven theoretisch mogelijk is, en waar niet.
Rotsen en water
De eerste voorwaarde waaraan een potentieel bewoonbare planeet moet voldoen, is dat de planeet een vaste ondergrond moet hebben. Je kijkt dan naar rotsachtige planeten. Een gasplaneet als Jupiter valt op die manier al direct af. Ten tweede is de aanwezigheid van water belangrijk. Deze vloeistof speelt hier op aarde in elk levend organisme een essentiële rol. Het moet wel in vloeibare vorm voorkomen en daarom is de afstand van de planeet tot zijn ster heel belangrijk. Te dichtbij de ster en al het water zal verdampen door de hitte. Te ver van de ster en al het water is ijs geworden dor de kou.
Ten slotte is het nog belangrijk dat de planeet een gemiddelde atmosfeer heeft. Zonder atmosfeer is de planeet namelijk alsnog te koud voor intelligent leven. Maar met een te dikke atmosfeer ontstaat er een extreem broeikaseffect, zoals op Venus het geval is. Door al deze factoren te combineren blijft er een select groepje planeten over: planeten met een rotsachtige bodem, een gematigde temperatuur, vloeibaar water en een gemiddelde atmosfeer. Op dit groepje planeten richt de wetenschap zich, op zoek naar een micro-organisme in de atmosfeer.
Radiosignalen
Dat doet ze met behulp van radiosignalen. Al sinds de jaren ‘70 staan er op meerdere locaties op aarde enorme schotels die radiosignalen kunnen opvangen en waarmee wetenschappers letterlijk naar de Melkweg luisteren. Radiosignalen zijn namelijk de meest voor de hand liggende manier om te communiceren in het heelal omdat ze enorme afstanden kunnen afleggen. Tot een grootse ontdekking heeft het nog niet geleid, al werd er in 1977 een tot nu toe onbekend radiosignaal. Tot op heden hebben wetenschappers niet kunnen verklaren wat dit signaal was en daarna is het ook nooit meer opgevangen. Mogelijk een bericht van een alien?
Ellerbroek en zijn collega’s blijven voorlopig zoeken naar intelligent leven. Want volgens de sterrenkundige is het niet een kwestie van of, maar wanneer dit gevonden zal worden. Nu maar hopen dat het vredelievende aliens zijn die ons ook even naar huis laten bellen!
Dit was een wekelijkse bijdrage van de Universiteit van Nederland.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
VOC stelde ons land centraal in de wereld: ‘Zonder dat verleden zou het heel anders zijn gelopen’
In de 17de eeuw groeit de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden uit tot het centrum van een wereldrijk. Hoe verhoudt dat rijk zich met vooral de Engelse concurrentie? -
PREMIUM
Is deze luchtreiniger dé oplossing tegen het coronavirus?
De Goudse ondernemer Jamie Blankert heeft de mobiele luchtreiniger Airexchanger ontwikkeld die lucht voor bijna 100 procent kan zuiveren. Het apparaat kan ook het coronavirus uit de lucht filteren. Maar of dat in deze coronacrisis nu het ei van Columbus is? -
PREMIUM
Koken & eten Dit zijn de onvermoede kwaliteiten van suikers in moedermelk
We proberen vaak suikers te vermijden, want die zouden slecht zijn voor ons. Maar die stelling gaat niet helemaal op. Het is geen vergif en er zijn veel goede suikers. -
VIDEO Waarom hipsters zichzelf nooit hipsters noemen
Binnen de hipstercultuur gelden bepaalde regels over wat cool is en hoe je eruit moet zien om erbij te horen. Toch zal niemand zichzelf een hipster noemen. Cultuurwetenschapper Ico Maly legt uit hoe dit zit. -
Mercedes-Benz EQA: elektrisch ‘instapmodel’ kost 49.995 euro en haalt ‘straks meer dan 500 kilometer’
Ook Mercedes-Benz meldt zich op het strijdveld vol compacte elektrische auto’s. De nieuwe EQA is de ‘batterijbroer’ van de bestaande GLA: hij komt al in de lente, kost minimaal 49.995 euro en krijgt later ‘een speciale versie die meer dan 500 kilometer per laadbeurt haalt’.
-
Horeca blij dat avondklok niet geldt voor maaltijdbezorgers
De horecabranche is blij dat maaltijdbezorgers uitgezonderd worden van de door het kabinet beoogde avondklok. Dat laat voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weten. Hij hoopt daarbij dat de aanscherping van de maatregelen het mogelijk maakt dat de regels snel weer versoepeld kunnen worden. -
PREMIUM
Nieuwe opleiding moet voor meer jonge truckers zorgen: ‘Muziek aan en knallen’
Waar zijn ze toch, die vrachtwagenchauffeurs? Omdat er veel vraag is naar nieuwe handjes aan het stuur in de cabine, start een mbo-school in Alphen aan den Rijn een nieuwe opleiding. Die moet jongeren die dromen van een leven op de weg al jong helpen aan een groot rijbewijs. ,,Je helpt mensen, rijdt rond. Muziek aan, lekker knallen.” -
video Japanse capsule met materiaal van asteroïde terug op aarde
De capsule met bodemmonsters van de asteroïde Ryugu is volgens de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA terug op aarde. De landing in Australië verliep volgens plan. ,,We hebben de capsule gevonden! Samen met de parachute! Wow!”, aldus JAXA in een tweet, nadat het object met een doorsnee van 40 centimeter zondagochtend (lokale tijd) vanuit een helikopter was gelokaliseerd in de Woomera-woestijn.