Volledig scherm
© NASA

Zonnestormen veranderden Mars in koude droge planeet

Zonnestormen hebben ervoor gezorgd dat Mars' atmosfeer grotendeels is verdwenen, waardoor er nu niet zoveel vloeibaar water meer mogelijk is op de rode planeet als in het verleden. Dat heeft NASA donderdag tijdens een persconferentie vanuit het hoofdkwartier bekend gemaakt.

Volledig scherm
© NASA

Sinds de ontdekking dat er ooit op Mars veel water aanwezig was, heeft de NASA last van marskoorts. Een jaar geleden heeft het Amerikaanse ruimtevaartuig Maven de planeet bereikt en levert het de ruimteorganisatie informatie die nieuwe inzichten geeft over de geschiedenis van de kleine planeet.

Wetenschappers gaan er van uit dat Mars vroeger een erg dikke atmosfeer met veel koolstofdioxide (CO2) had. De planeet zou daardoor veel warmer zijn geweest dan vandaag de dag. Mars is vandaag de dag namelijk een grote koude, droge woestijn  

De atmosfeer met de CO2 is waarschijnlijk grotendeels weggeblazen door grote uitbarstingen van de zon. Nasa komt met deze bevinding nadat Maven eerder dit jaar een grote zonnestorm vastlegde.