Abnormale plas Froome bepaald geen incident

VIDEOChris Froome en Sky zitten in vieze papieren. In de afgelopen Vuelta a España werd er in de urine van Froome een te grote hoeveelheid van het middel salbutamol aangetroffen. Maar de problemen zijn bepaald niet incidenteel.

Quote

Wie altijd op het randje wil fietsen, valt er vanzelf een keer vanaf.

Thijs Zonneveld

Door Thijs Zonneveld

Die arme, arme Chris Froome. Stond ie aan de leiding van de Ronde van Spanje, kreeg hij een acute astma-aanval waarvoor hij nog maar eens een extra dosis salbutamol moest nemen. En zul je nét zien dat ze dat terug hebben gevonden in zijn plasje. Wat een pech.

Alweer.

Laten we wel wezen: het is niet de eerste keer. Integendeel. Dat er tijdens de afgelopen Vuelta een te grote hoeveelheid salbutamol in de urine van Froome is aangetroffen staat niet op zichzelf. Het is een herhaling van zetten: wéér gaan ze bij Sky over het randje van het toelaatbare en moeten ze in de verdediging.

In feite is deze aflevering van de geloofwaardigheidsaffaire bij Sky de laatste in een soap die nu al meer dan twee jaar sleept. Uit gehackte en gepubliceerde documenten bleek in september 2016 al dat zowel Chris Froome als Bradley Wiggins op dubieuze wijze medische attesten verkregen voor het gebruik van verboden middelen. De focus lag tot nog toe vooral op Wiggins, die een uitgebreide cortisonenkuur onderging in de door hem gewonnen Tour de France van 2012, vanwege de mógelijkheid dat hij een allergische aanval zou krijgen.

Dat de UCI daarvoor überhaupt toestemming gaf was al een farce, maar ook dat stond niet op zichzelf. In 2014 kreeg Chris Froome toestemming om tijdens de Ronde van Romandië prednison (een paardenmiddel dat ontstekingen remt, maar ook een euforisch gevoel kan geven) te gebruiken. Daarbij werd niet de juiste procedure gevolgd: de dokter van Sky regelde het attest via een achterdeurtje bij de inmiddels ontslagen UCI-medewerker Mario Zorzoli. Froome had die prednison destijds naar eigen zeggen nodig omdat hij leed aan zwaar ontstoken luchtwegen. Dat weerhield hem er overigens niet van om de concurrentie op een hoopje te rijden.

Vergelijkbaars

Volledig scherm
© REUTERS

In de afgelopen Vuelta gebeurde iets vergelijkbaars, volgens Sky en Froome. In de laatste week zou Froome zijn getroffen door een astma-aanval. Froome, op de site van Sky: ,,Mijn astma werd erger dus ik volgde het advies van de dokter om mijn salbutamol-dosering te verhogen.'' In het bewuste plasje van Froome is 2.000 nanogram per milliliter salbutamol aangetroffen. Dat is twee keer de toegestane hoeveelheid. Om dat bij elkaar te puffen via een astma-inhaler moet je jezelf de moeder puffen. Voor de duidelijkheid: salbutamol zet de luchtwegen open, maar het heeft ook een prestatiebevorderend effect - waarschijnlijk omdat de lever meer glucose aanmaakt. Het is beperkt toegestaan voor astmapatiënten.

De aangetroffen hoeveelheid betekent ook dat Froome een joekel van een probleem heeft. Ter vergelijking: de Italiaanse sprinter Alessandro Petacchi kreeg een jaar schorsing toen er bij een waarde van 1.320 werd aangetroffen. En zijn landgenoot Diego Ulissi moest vier maanden langs de kant zitten nadat er een salbutamolwaarde van 1.900 werd gevonden.

Je kunt er bij Sky niet omheen dat de affaires rond verboden middelen een patroon zijn. Medische attesten, astmamedicijnen, ontstekingsremmers met een prestatiebevorderend effect: ze zijn deel van de marginal gainstrategie van Sky. De voormalige Skycoach Shane Sutton gaf het recentelijk ook toe in een interview: Sky gebruikt (beter gezegd: misbruikt) het medische systeem voor prestatiedoeleinden. Ze zoeken de grenzen op én gaan er overheen. En daarna zetten ze alles op alles om de boel weer recht te breien – waarbij ze keer op keer bijna verzuipen in het moeras van hun eigen leugens en verdraaiingen. Het is een treurige constatering, maar van de ronkende woorden die manager Dave Brailsford sprak bij de oprichting van de ploeg (,,Dit is de meest ethische en transparante ploeg ooit'') is helemaal niets terechtgekomen.

Conflict

Wat nu volgt is een – waarschijnlijk lang aanslepend – juridisch en farmaceutisch conflict. Sky moet via laboratoriumtesten aantonen dat Froome tijdens de Vuelta niet de toegestane dosis heeft overschreden. In het persbericht op hun site sorteren ze alvast voor op hun verdedigingsstrategie: de abnormaal hoge waarde in de urine van Froome zou zijn veroorzaakt door ,,fysiologische issues die het metabolisme en de uitscheiding van salbutamol beïnvloeden.'' In het verleden is die verdediging zelden succesvol geweest, maar áls er een ploeg de middelen heeft om dure advocaten en farmaceuten te betalen, dan is het Sky. Lukt dat niet, dan wordt Froome geschorst en moet hij zijn Vuelta-zege inleveren.

Maar hoe het ook afloopt; het is belangrijk om in te zien dat het geen incident is. De abnormale plas van Froome is het gevolg van beleid. Wie altijd op het randje wil fietsen, valt er vanzelf een keer vanaf.

Volledig scherm
© EPA