Volledig scherm
© anp

Acht jaar schorsing Van Dijk betekent einde carrière

De Belgische wielerbond heeft de Nederlandse wielrenner Stefan van Dijk vanwege een tweede dopingovertreding geschorst tot 2021. De Nederlands kampioen van 2002 onderging begin 2011 de verboden ozontherapie. 'En daar ga je dus geen meter harder van fietsen', houdt hij zelf vol.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp

Pas op 7 november 2021 mag Stefan van Dijk weer op een fiets deelnemen aan een wedstrijd, nu hij door de Belgische wielerbond voor acht jaar is geschorst vanwege doping. Het is voor de 37-jarige sprinter uit het Westland vanzelfsprekend reden om zijn carrière per direct te beëindigen.

In januari 2011 kampt de renner uit Honselersdijk naar eigen zeggen met de ziekte van Pfeiffer en een hardnekkige bacterie. Op advies van zijn huisarts besluit hij ozontherapie te ondergaan bij dokter Johan De Saedeleer in Wommelgem, die nota bene dopingcontroles uitvoert voor de Belgische wielerbond.

Herstel
'Ik ben niet achterlijk, ik heb overal mijn licht opgestoken of die behandeling überhaupt wel mocht. Maar De Saedeleer, mijn huisarts én ook dokter Mathieu (de teamarts van zijn ex-ploeg Lotto-Belisol) vertelden me toen dat er niets verboden was aan die ozontherapie. Het was de snelste manier om te herstellen', vertelt Van Dijk.

Van Dijk: 'In mijn optiek had ik helemaal niets verkeerds gedaan. Aan mensen van mijn ploeg (Accent Jobs, red.) had ik het ook gewoon verteld. Dus het viel wel even rauw op mijn dak, toen bleek dat de overijverige mensen van de Vlaamse wielerbond hier veel meer van wilden weten.'

Tweede vergrijp
Op basis van zijn verklaring in het politieonderzoek besluit de Vlaamse bond Van Dijk te schorsen. Voor acht jaar zelfs, vanwege een tweede dopingvergrijp. Zo probeerde Van Dijk in 2005, drie jaar na zijn Nederlandse titel, al eens een onaangekondigde dopingcontrole te ontwijken. 'Ook een vergissing', zegt hij daarover.

Directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit Herman Ram stelt Van Dijk desgevraagd in het ongelijk. 'Per 1 januari 2011 is ozontherapie volgens het Wada officieel een dopingovertreding', aldus Ram.

Loopbaan
Ram: 'Ozontherapie is in de omschrijving niet specifiek beschreven, maar dat komt omdat er meerdere vergrijpen vallen onder één en dezelfde omschrijving.'

Van Dijk legt zich neer bij zijn schorsing en richt zich nu op een maatschappelijke loopbaan. 'Hoe moeilijk dat ook zal worden. Ik word nu afgeschilderd als een soort crimineel, terwijl ik hier geen meter harder van ben gaan rijden. Als ik toen had geweten dat het verboden was, had ik die therapie natuurlijk nooit ondergaan.'