Volledig scherm
© Cor Vos

Alaphilippe is 'onverslaanbare' Valverde de baas op de Muur

Mollema 6deDe hegemonie van Alejandro Valverde in de Waalse Pijl is eindelijk doorbroken. In een bijzonder enerverende Waalse Pijl was Julian Alaphilippe op de Muur van Hoei de beste.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© photo_news

Door Pim Bijl

Vijf keer won Alejandro Valverde de Waalse Pijl. In 2006, 2014, 2015, 2016, en 2017. Maar na jaren domineren, steeds volgens hetzelfde eenzijdige beeld, werd hij dit keer op waarde geklopt. De Fransman Julian Alaphilippe van Quick-Step was simpelweg explosiever en verdeelde zijn krachten perfect op de loodzware Muur van Hoei. Jelle Vanendert (Lotto-Soudal) werd derde, Michael Matthews (Sunweb) vijfde en Bauke Mollema (Trek) zesde.

Na zijn oppermachtige zeges in de voorbije vier edities waren veel ploegen eindelijk niet langer meer van plan een rode loper uit te rollen voor Valverde. Al vroeg werd de koers geopend, met veelal grote namen. Het lange wachten was verleden tijd. Op 46 kilometer van de streep ging Vincenzo Nibali zelfs in de aanval. Hij kreeg een omvangrijke groep met grote namen als Philippe Gilbert, Rafal Majka en Rui Costa met zich mee. Zo werd het Movistar van Alejandro Valverde flink onder druk gezet.

Volledig scherm
© photo_news

Gracenote Olympic on Twitter

Julian Alaphilippe in Flèche Wallonne: 1 - 2018 2 - 2016 2 - 2015

Eenmaal teruggepakt ging Nibali opnieuw. Op zo'n 20 kilometer nam de spanning nog meer toe, met een voorsprong van een minuut voor Nibali, Schachmann, Kangert, Haig, Roux en Benedetti en een gebrek aan ploegmaten voor Valverde. Zo werd het voorspel in aanloop naar de Muur van Hoei in elk geval veel aantrekkelijker te noemen dan de voorbije edities. Omdat andere ploegen die de slag hadden gemist zich in de achtervolging op kop zette, werd toch het gat gedicht. 

Schachmann werd op de Muur van Hoei als laatste opgepeuzeld. Jelle Vanendert zette op de steile stroken als eerste aan. Alaphilippe was met hem mee geslopen, terwijl Valverde daarna een aantal fietslengtes moest dichtrijden. Dat lukte de Spanjaard niet meer. Na 198,5 kilometer in de zon kwam Alaphilippe als eerste over de finish en werd eindelijk de hegemonie van Valverde doorbroken.

Uitslag Waalse Pijl
1. Julian Alaphilippe, Fra, Qst 4.53.37
2. Alejandro Valverde, Spa, Mov + 0.04
3. Jelle Vanendert, Bel, Lot + 0.06
4. Roman Kreuziger, Tsj, Mit z.t.
5. Michael Matthews, Aus, Sun z.t.
6. Bauke Mollema, Trk z.t.
7. Tim Wellens, Bel, Lot z.t.
8. Maximilian Schachmann, Dui, Qst z.t.
9. Romain Bardet, Fra, AG2 z.t.
10. Patrick Konrad, Oos, Bor + 0.12

Volledig scherm
© photo_news

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Finish

Dit liveblog is nu ten einde. Hier volgt nu een verslag van de Waalse Pijl. Een fijne zonnige avond nog!

Finish

Schitterende zege van de kleine Fransman van Quick-Step. Valverde kon zijn wiel niet houden in de laatste 100 meter.

Finish

Het is Julian Alaphilippe! Hij klopt Valverde die tweede wordt. Vanendert is derde.

1 km

Nibali laat het lopen aan de voet van de Muur. Schachmann en Kangert zijn ook bijna gegrepen. Dus tóch een volle pelotonsprint op de Muur. Valverde slijpt de messen.

2 km

Haig en Schachmann hebben 10 seconden op Nibali en Kangert. De Muur doemt op.

3 km

Ai, Nibali heeft even niet opgelet. Haig en Schachmann zijn ervandoor. De Italiaan is nu in achtervolging met Kangert. Het peloton is niet ver.

4 km

De vier vluchters lopen weer iets uit: 20 seconden nu. We koersen nu in noodvaart op de Muur van Hoei af.

5 km

Nibali valt aan op de top van de Cherave, maar hij krijgt Schachmann, Kangert en Haig er niet af. Het peloton met Valverde volgt op 15 seconden.

7 km

De peloton nadert met rasse schreden op de Cherave. Nog 20 seconden voorsprong voor Nibali en zijn medevluchters. Roux en Benedetti moeten daar laten lopen. Logisch ook, ze zijn al de hele dag in de aanval.

9 km

De één na laatste klim doemt op: de Côte de Cherave.

11 km

De zes vluchters hebben nog een halve minuut. Tiesj Benoot geeft flink gas.

Thijs Zonneveld on Twitter

Ze gaan ze alsnog pakken en Valverde wint gewoon hoor. Maar toch is dit een leukere Waalse Pijl dan de vorige tien edities bij elkaar.

14 km

Het verschil is iets teruggebracht tot 45 seconden. Tiesj Benoot zet zich op kop van het peloton in dienst van Tim Wellens. Een ongekend spannende Waalse Pijl krijgen we voorgeschoteld!

16 km

Nogmaals de namen van de zes vluchters dan maar: Nibali (Bahrein), Schachmann (Quick-Step), Kangert (Astana), Haig (Mitchelton), Roux (FDJ) en Benedetti (Bora).

Roux en Benedetti zaten - zeer opvallend - dus ook al in de eerste lange vlucht van de dag.

18 km

Een minuut voorsprong voor de kopgroep met Nibali! Is dit de beslissende slag geweest?

20 km

De renners krijgen nu nog twee serieuze beklimmingen voor de kiezen: de Côte de Cherave en natuurlijk de laatste keer de Muur van Hoei.

Nog altijd 45 seconden voor de kopgroep. En de Movistar-knechten van Valverde zijn wel zo'n beetje uitgepierd.

Thijs Zonneveld on Twitter

Voor het eerst sinds de Slag bij Nieuwpoort heeft Valverde een serieus probleem in de Waalse Pijl. Minder dan 20 kilometer, kopgroep weg en de ploegmaats zijn op.

23 km

Nibali en kornuiten hebben nu 45 seconden voorsprong.

25 km

Daniel Martin is gelost op de Muur en moet in achtervolging op het peloton, of wat daarvan over is gebleven. Het lijkt niet voor de Ier te zijn vandaag.

De kopgroep met Nibali, Haig, Schachmann, Kangert, Roux en Benedetti. Roux en Benedetti heeft 36 seconden voorsprong. Landa voert het peloton aan in dienst van Valverde.

Daan Hakkenberg on Twitter

Mikel Landa werkt deze Waalse Pijl bijna net zo hard voor Valverde als in een hele Tour voor Froome #freelanda #waalsepijl

29 km

De Marchi en Kwiatkowski zijn ingerekend op de tweede passage van de Muur. De kopgroep met Nibali heeft echter nog altijd ruim een halve minuut voorsprong. Grote verbrokkeling in het peloton.

34 km

Movistar rekent het grootste gedeelte van de kopgroep in. Haig, Roux, Kangert, Schachmann, Nibali en Benedetti proberen het echter een tweede maal op de Côte de Cherave. De Marchi en Kwiatkowski volgen op 25 seconden. Het peloton rijdt daar weer 15 seconden achter.

38 km

Zo op het eerste gezicht geen Nederlanders in de omvangrijke kopgroep. Wel enkele andere interessante namen: Rojas, Rui Costa, De Marchi, Kirijenka, Haig, Hardy, Roux, Nibali, I.Izagirre, Benedetti, Mühlberger, Majka, Marczynski, Van der Sande, Gilbert, Kangert, Geschke, Gögl, Schachmann, Gilbert en Perez.

De voorsprong is nog altijd een halve minuut.

laad oudere berichten