Alaphilippe klopt Mollema in sprint en wint Clásica San Sebastián

Julian Alaphilippe heeft de 38ste Clásica San Sebastián op zijn naam geschreven. Na 231 kilometer koers gaf de bergkoning van de voorbije Tour de France Bauke Mollema het nakijken in de baai van de Baskische stad.

Op voorhand werden zowel Alaphilippe als Mollema tot de grote favorieten gerekend. De Fransman legde in de Tour namelijk beslag op twee ritzeges én de bollentrui. Mollema op zijn beurt lijkt zich gespecialiseerd te hebben in deze koers. In al zijn optredens in de Clásica eindigde de renner van Trek in de top 10. In 2016 won hij de wedstrijd zelfs.

Op zo’n 40 kilometer werd de kopgroep van de dag, bestaande uit vier Spanjaarden en twee renners uit Frankrijk, ingerekend. Daarna probeerde onder meer Steven Kruijswijk het, wat de plannen van LottoNL-Jumbo duidelijk maakte: Primoz Roglic uitspelen voor de eindzege. 

Aan dit plannetje kwam echter abrupt een einde toen een tiental renners ten val kwam met nog iets meer dan 20 kilometer te gaan. Roglic en Tony Gallopin waren de voornaamste favorieten die erbij betrokken waren. Mikel Landa leek het zwaarst getroffen, hij bleef lange tijd op de grond liggen en kreeg medische hulp.

Daarna kon de koers losbarsten op de loeisteile Murgil Tontorra, die vooraf al als scherprechter werd geacht. Het was Antwan Tolhoek die er een draai aan gaf. Een groepje met daarin onder meer Bauke Mollema, Greg Van Avermaet en Alaphilippe plaatste een tegenaanval. Mollema en de Fransman bleken veruit de sterksten. Ze sloegen al snel een gaatje en het was duidelijk dat het tussen deze twee renners zou gaan.

Beide renners wachtten af alvorens de Fransman aanging met 150 meter te gaan. Mollema boog vlak voor de finish het hoofd en gaf zich gewonnen. Met Robert Gesink, Steven Kruijswijk en Tolhoek, respectievelijk achtste, negende en tiende, eindigden er vier Nederlanders in de top 10.

Volledig scherm
© EPA