Volledig scherm

Alberto Contador en de 'vervuilde' biefstuk

De sportredactie van AD.nl zet in de laatste week van december de grootste koningsdrama's van 2011 uiteen. Elke dag rond lunchtijd. Van Ajax tot Tiger Woods, van Jeffrey Wammes tot Mario Been en Feyenoord. Waarom? Omdat sport meer is dan actie, winnen en mooi scoren, en meer is dan verliezen, incasseren en weer doorgaan. Sport is ook vechten, huilen en met ruzie uit elkaar gaan. In 2011 misschien wel meer dan in andere jaren. In aflevering 3 de voortslepende dopingzaak van Alberto Contador.

Volledig scherm
Contador vertrekt bij sporttribunaal CAS in Lausanne, Zwitserland. © ap
Volledig scherm
Contador had het dit jaar zwaar in de Tour de France. Hij werd uiteindelijk 5de. © AFP
Volledig scherm
Contador won de Giro d'Italia in mei. © EPA
Volledig scherm
In 2010 won Contador de Tour de France. Tijdens een rustdag testte hij positief op clenbuterol.

Wie zijn de hoofdrolspelers?
Alberto Contador, de Spaanse wielerbond, wielerunie UCI, dopingagentschap WADA, international sporttribunaal CAS, een horde getuigen, een Spaanse slager en een 'besmette' koe.

Wat is het plot?
'Elk pondje gaat door het mondje' zou een te flauw plot zijn. Dit is eerder een geval van 'welles-nietes'. Alberto Contador werd in de Ronde van Frankrijk van 2010 positief getest op clenbuterol. De Spanjaard houdt al 1,5 jaar lang vol dat het verboden middel via 'vervuild' vlees in zijn lichaam is beland. Veehouders spuiten koeien in met het spierversterkende middel clenbuterol om mooier vlees te krijgen. In landen als China en Mexico worden bijvoorbeeld regelmatig sporen van clenbuterol in het vlees gevonden.  Contador zou tijdens een rustdag in de Tour vlees hebben gegeten, dat was gekocht op een markt in Spanje. De Spaanse wielerbond geloofde de wielrenner en sprak hem vrij.

Het werelddopingagentschap WADA gelooft Contador niet en verdenkt hem van illegale bloedtransfusies. Samen met internationale wielerunie UCI stapte WADA naar sporttribunaal CAS om in beroep te gaan tegen de Spaanse vrijspraak.

Wat gebeurde er achter de schermen?
Twee kampen met een leger aan advocaten, die elk het meest aannemelijke verhaal in elkaar proberen te knutselen. Welles-nietes. De zaak diende eind november bij het CAS. Vier dagen lang werden allerlei deskundigen en getuigen aan het woord gelaten. Contador kwam met een leugendetectorexpert en de 87-jarige antidopingdeskundige Vivian James op de proppen. Het WADA had de Spaanse slager opgespoord ('mijn vlees is schoon') en voerde ook de voorzitter van de Spaanse vereniging van veehouders op.

Het CAS verwacht medio januari 2012 een uitspraak te kunnen doen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Wie is de grote verliezer?
De wielrennerij in brede zin (wielrenners, ploegen, sponsoren, wedstrijdorganisatoren en het publiek). Wat moet je met een Tour-winnaar die een jaar lang schuldig of onschuldig rondfietst? Daar ga je krampachtig mee om. Als Contador schuldig wordt bevonden, verliest hij zijn Tour-overwinning van 2010 en al zijn overwinningen daarna, waaronder de eindoverwinning van de Giro in 2011. Hebben wij als publiek die Giro dan voor 'Jan met de korte achternaam' gekeken?

Ook Alberto Contador is een verliezer. Stel hij is onschuldig, dan fietst hij al 1,5 jaar rond met een loden last op zijn schouders. Als hij het tegendeel niet kan bewijzen, wordt hij misschien wel voor 2 jaar geschorst en krijgt zijn carrière (in december werd hij 29) een enorme knauw. Wat er ook gebeurt, de Spanjaard eet sinds zijn positieve test in 2010 geen vlees meer.

Waren er in 2011 vergelijkbare gevallen?
De wielrenner Philip Nielsen werd dit jaar vrijgesproken in een soortgelijke zaak. De Deen testte in 2010 positief op clenbuterol tijdens de Ronde van Mexico, waarin hij de slotrit won. Het CAS sprak hem vrij en het WADA aanvaardde die uitspraak.

Ook de Nederlandse mountainbiker Rudi van Houts werd in maart van dit jaar vrijgesproken van een positieve test op clenbuterol na het eten van besmet vlees in Mexico.

Vijf Mexicaanse voetballers, die voor aanvang van de Gold Cup in de Verenigde Staten positief testten op clenbuterol, werden vrijgesproken. En op het wereldkampioenschap voor nationale ploegen onder de 17 jaar, in juli in Mexico, hebben liefst 109 van 208 jonge voetballers een positieve dopingtest afgelegd. De FIFA noemde het een gezondheidsprobleem, geen dopingprobleem. Schorsingen werden niet opgelegd.