Annemiek van Vleuten knalt met breuk in elleboog vanuit geslagen positie naar wereldtitel
Ongeloof in Australië. Vanuit geslagen positie is Annemiek van Vleuten wereldkampioen geworden. De Nederlandse liep eerder deze week een breukje in haar elleboog op, werd vandaag tot twee keer toe gelost in de koers, maar in de slotkilometer sloot ze weer aan bij de kopgroep om daarna weg te sluipen en solo aan te komen. De Belgische Lotte Kopecky pakt het zilver, de Italiaanse Silvia Persico het brons.
Meer over de wereldtitel van Annemiek van Vleuten:
• Van Vleuten: ‘Ik had tegen vrienden en familie gezegd: blijf maar slapen’
• Buitenlandse media vol lof over ‘bionische vrouw’ Van Vleuten
• Van Vleuten knalt met breuk in elleboog naar wereldtitel
Van Vleuten had het moeilijk op de beklimming (Mount Pleasant, 1,1 km á 7,7%) in de laatste rondes op het lokale circuit in Wollongong. In de voorlaatste ronde reden er vijf rensters weg, maar mede dankzij een ijzersterke Ellen van Dijk konden zij en Marianne Vos terugkomen. Ook Van Vleuten stelde zich in dienst van Vos en deed het nodige kopwerk.
In de slotronde leek het gedaan toen het gat tussen de koplopers en de groep met namens Nederland alleen Van Vleuten na Mount Pleasant tot 20 tellen opliep. Vooraan werd echter naar elkaar gekeken, terwijl in de achtergrond wel werd doorgereden. Op het moment dat de twee groepen samenkwamen, trok Van Vleuten de gashendel open. De rest twijfelde en de wereldtitel was een feit.
,,Ik kan het niet geloven", reageerde Van Vleuten (39). ,,Nog steeds niet. Ik wacht nog op het moment dat iemand komt vertellen dat het niet waar is. Ik had maar één kans, omdat ik met mijn elleboog niet kan sprinten. Ik wist wanneer ik moest gaan en zat te wachten op het goede moment. Ze haalden me niet terug, ongelooflijk. Het was echt een hel vandaag, ik kon niet staan, dus mijn benen deden verschrikkelijk pijn.”
Van Vleuten besloot pas vrijdag dat ze zou starten. Ze had woensdag bij een val in de gemengde ploegentijdrit een breukje in haar elleboog opgelopen. Het is de tweede keer dat de Wageningse wereldkampioen is geworden. Eerder lukte haar dat in 2019 in Yorkshire. Van Vleuten rijdt zo haar laatste jaar als wielrenner in de regenboogtrui.
Nederland startte zonder Demi Vollering. Zij bracht zelf kort voor de wedstrijd via Twitter naar buiten dat ze positief heeft getest op corona.
Niamh Fisher-Black
De Nieuw-Zeelandse Niamh Fisher-Black heeft bij de titel veroverd in de beloftencategorie. De vrouwen onder 23 jaar hebben geen eigen wedstrijd, maar strijden om de titel in hun categorie tussen de elitevrouwen.
De 22-jarige Fisher-Black, die normaal rijdt voor de Nederlandse ploeg SD Worx, bereikte kort achter wereldkampioen Annemiek van Vleuten als twaalfde de finish en was de eerste renster onder 23 jaar. Het zilver in die categorie ging naar de Britse Pfeiffer Georgi. De Duitse Ricarda Bauernfeind pakte het brons.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen -
Fabio Jakobsen komt op verkeerde weghelft terecht en ziet Sam Bennett winnen in San Juan
Sam Bennett heeft de eerste etappe in de Ronde van San Juan in Argentinië op zijn naam geschreven. De Ierse sprinter van Bora-hansgrohe was de beste in de massasprint van de eerste etappe die begon in San Juan en na 143,9 kilometer daar ook finishte. -
PREMIUM
Mislopen WK mokerslag voor Vos: ‘Marianne is nog niet klaar met fietsen, maar zij moet de afweging maken’
Marianne Vos (35) zal haar wereldtitel veldrijden volgende week niet verdedigen op het WK in Hoogerheide. Ze heeft last van een beknelde bekkenslagader en staat voor de vraag of ze opnieuw een operatie zal ondergaan. ,,Marianne is nog niet klaar met fietsen’’, zegt ploegleider Jan Boven. -
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Australiër Jay Vine wint Tour Down Under
De Australiër Jay Vine (UAE Team Emirates) heeft de Tour Down Under gewonnen. In de laatste etappe eindigde hij als tweede, vlak na Simon Yates (Team Jayco AlUla). Dat was voldoende voor de eindzege omdat hij zondag de slotetappe was begonnen met een voorsprong van 15 seconden op de Brit, die tweede stond in het algemeen klassement.
-
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan. -
-
-
PREMIUM
Column Arjan Schouten | Zou het normaal zijn als Jos Verstappen opeens F1-circuits gaat uittekenen?
AD-journalist Arjan Schouten over Adrie van der Poel, die het parkoers van het WK veldrijden in Hoogerheide heeft uitgezet. Is het gek dat de vader van een topfavoriet zich daarmee bezighoudt? -
Wielerkalender 2023 | Op deze dagen zijn de klassiekers, Tour, Giro, Vuelta en het WK
Na het schitterende wielerjaar 2022 ligt alweer een nieuw seizoen vol verwachting op alle wielerliefhebbers te wachten. Bekijk hier de data van alle klassiekers in april, de Giro d’Italia in mei, de Tour de France in juli en de Vuelta d’España in augustus en september. Bijzonder: het EK wielrennen en het WK wielrennen wisselen van maand. Het wereldkampioenschap is nu begin augustus in Glasgow, het Europees kampioenschap in september in Drenthe. Zo ziet de complete wielerkalender van 2023 eruit. Onder de kalender voor de mannen staat het jaarschema voor de vrouwen.