Volledig scherm
© ANP

Barguil wint spectaculaire bergrit, Aru behoudt geel

Warren Barguil heeft de dertiende etappe van de Tour de France gewonnen, een spectaculaire, korte Pyreneeënetappe. Dat deed de Fransman van Sunweb op de nationale feestdag van zijn land, Quatorze Juillet. Barguil won de sprint van een groep van vier, voor Nairo Quintana, Alberto Contador en Mikel Landa. Fabio Aru behield het geel.

Nabeschouwing

Rituitslag

1. Warren Barguil (Sunweb) 2u36’29”
2. Nairo Quintana (Movistar) +0”
3. Alberto Contador (Trek) +0”
4. Mikel Landa (Sky) +2”
5. Simon Yates (Orica) +1’39”
6. Daniel Martin (Quick-Step) +1’39”
7. Michal Kwiatkowski (Sky) +1’48”
8. Chris Froome (Sky) +1’48”
9. Fabio Aru (Astana) +1’48”
10. Rigoberto Urán (Cannondale) +1’48”
39. Bauke Mollema (Trek) +7’59”

Algemeen klassement

1. Fabio Aru (Astana) 55u30’06”
2. Chris Froome (Sky) +6”
3. Romain Bardet (AG2R) +25”
4. Rigoberto Urán (Cannondale) +35”
5. Mikel Landa (Sky) +1’09”
6. Daniel Martin (Quick-Step) +1’32”
7. Simon Yates (Orica) +2’04”
8. Nairo Quintana (Movistar) +2’07”
9. Louis Meintjes (UAD) 4’51”
10. Alberto Contador (Trek) +5’22”
25. Bauke Mollema (Trek) +40’40”

Volledig scherm
© Photo News

Door Victor-Jan Vanparijs

Pure reclame voor korte etappes was het, de dertiende rit van deze Tour. 101 kilometer. Meer was er niet nodig om deze Tour op zijn kop te zetten en de mensen thuis uren tot op het puntje van hun stoel te brengen. Uiteindelijk bleek bolletjestruidrager Barguil de sterkste, en bezorgde hij de Fransen de eerste ritzege op hun nationale feestdag sinds David Moncoutié in 2005.

De vlag was nog niet naar beneden of Barguil koos met landgenoot Thomas Voeckler het hazenpad. De twee Fransen kregen echter geen ruimte van de gretige meute en werden teruggepakt aan de voet van de eerste klim. Ondertussen loste Jakob Fuglsang als eerste renner uit het peloton. De Deen, die donderdag twee breukjes in de pols en de elleboog opliep, gaf uiteindelijk op.

Er werd om de haverklap aangevallen. Onder anderen Bauke Mollema en Maurits Lammertink sprongen weg, maar het tempo in het peloton lag verschroeiend hoog. Gele trui Aru kwam al snel alleen te zitten.

Landa gooit zijn kaarten op tafel

Vlak voor de top van de eerste klim vertrokken Barguil, Contador en Landa. De Spanjaard van Team Sky snelde gisteren zijn kopman Chris Froome voorbij op de slotklim en ook vandaag bleek hij goede benen te hebben. Bovendien vormde hij met een achterstand van 2'55" op Fabio Aru een bedreiging voor diens gele trui. Uiteindelijk belandde hij samen met Contador op kop van de wedstrijd. De twee Spanjaarden verstonden elkaar meteen en gingen samen op avontuur.

Ook Quintana wilde nog een poging wagen om zijn Tour glans te geven. Hij kreeg Warren Barguil, gelost door Landa en Contador, in zijn spoor mee. Stukje bij beetje dichtten zij het gat op de twee Spaanse koplopers. Landa kon de gele trui inmiddels bijna ruiken: het verschil met de groep Aru bedroeg 2'38".

Waanzinnige afdaling richting Foix

Dan Martin deed het kopwerk in de groep favorieten tijdens de steile, laatste klim van de dag. Dat koste het hoofd van Nieuw-Zeelander George Bennett. Even later moest Martin zelf lossen toen Chris Froome versnelde, maar de Ier sloot in de afdaling weer aan. Na een spervuur aan aanvalspogingen van met name Froome en Bardet, demarreerde Martin. Hij kreeg wittetruidrager Simon Yates mee, en sloeg een gat van negen seconden.

Vooraan mochten Contador, Barguil, Quintana en Landa gaan sprinten om de dagzege. Contador zette van ver aan maar werd nog geremonteerd door Barguil. De Franse drager van de bolletjestrui bezorgde zijn land een delirium. Hun vierde ritzege al deze Tour.

Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten

Finish

Daarmee sluiten we het liveblog af, bedankt voor het volgen! Hier volgt nu een verslag van deze spectaculaire bergetappe.

Finish

Yates en Martin komen binnen op 1.39. Kwiatkowski wint de sprint van de groep Aru/Froome op 1.48. Aru houdt dus het geel, maar Landa komt een flink stuk dichterbij.

Finish

Het is Warren Barguil! De bolletjesman wint de sprint, voor Quintana, Contador, en Landa.

1 km

Yates is bij Martin gekomen. Landa, Contador, Quintana en Barguil passeren de rode vod en gaan sprinten.

4 km

Martin heeft een seconde of 10 voorsprong op de groep Froome/Aru. Maar wie gaat hier de rit winnen? Contador, Landa, Quintana of Barguil?

7 km

Urán wordt gegrepen, en direct gaat Daniel Martin. De groep Aru/Froome heeft nog altijd een kleine 2 minuten achterstand op de vier leiders.

9 km

Rigoberto Urán demarreert uit de groep Froome/Aru! De Colombiaan, op 35 seconden in het klassement, slaat direct een mooi gaatje.

Volledig scherm
© Photo News

10 km

De vier leiders passeren het spandoek van de 10 kilometer. De wegen worden vlakker. Gaan ze elkaar aanvallen, of gaan ze sprinten?

15 km

Quintana, Landa, Contador en Barguil zijn nog bij elkaar en gaan strijden om de dagzege. De groep Aru/Froome, onder aanvoering van Kwiatkowski, volgt op 1.57.

20 km

Aru, Froome en D. Martin leken even een gaatje geslagen te hebben, maar Bardet en Urán sluiten aan.

23 km

Bardet en Froome vallen meerdere malen aan in de afdaling, maar komen voorlopig niet weg.

26 km

Froome gaat nogmaals, nu in het zicht van de top. Bardet, Aru, Urán, Meintjes en Kwiatkowski gaan mee. De Pool van Sky nestelt zich direct op kop in de afdaling. Hun achterstand op Landa, Barguil, Contador en Quintana is 1.39.

27 km

Froome gaat! Hij sluit aan bij Kwiatkowski die op hem wacht. Bardet, Aru, Urán en Meintjes kunnen echter volgen.

Ondertussen pakt Barguil de bergpunten. Knap gedaan van de Fransman, die zo'n beetje elke bergetappe in de aanval is gegaan.

27 km

Barguil en Quintana sluiten aan bij Landa en Contador. Vier leiders.

28 km

Landa en Contador zijn nog altijd samen en moeten nog een kilometer klimmen. Quintana en Barguil, waar Kwiatkowski heeft laten lopen, volgen op een seconde of 15. Het groepje Froome/Aru zit 2.32 achter de koplopers. Bennett krijgt het hier moeilijk.

29 km

Daniel Martin bepaalt het tempo van de groep Aru/Froome. Urán, Bennett, Yates, Meintjes en Bardet kunnen ook nog volgen, de rest ligt eraf.

30 km

Quintana, met in zijn kielzog Kwiatkowski en Barguil, verliest terrein. Het was aan de voet zo'n 15 seconden maar het is nu weer bijna een minuut. Landa en Contador beginnen aan de steile kilometers. Er is hier overigens geen publiek toegelaten.

31 km

Jakob Fuglsang stapt af. De Deen moest vandaag al snel lossen, en geeft er de brui aan.

Dadelijk beginnen de koplopers aan de loeistijle laatste kilometers van de Mur de Péguère.

32 km

De groep Aru/Froome zit nog altijd op 2.35 van de twee leiders. Meintjes laat een ploegmaat op kop rijden.

34 km

Quintana, Kwiatkowski en Barguil krijgen het gaatje maar niet dicht. Ze zitten nog altijd op 25 seconden van Contador en Landa.

laad oudere berichten