Volledig scherm
© afp

Bennett klopt Van Poppel, Dumoulin alert in spekgladde finale

Giro d'ItaliaSam Bennett heeft op het circuit van Imola de 12de etappe van de Giro gewonnen. In een spekgladde finale bleef de ontketende Ier Danny van Poppel voor.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© photo_news
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© afp

Door Thijs Zonneveld

En dan houdt het op met zachtjes regenen. Een zondvloed is het, urenlang. Het regent van alle kanten: van boven en beneden, van links en rechts. Wat een makkelijke, vlakke etappe had moeten zijn, verandert gedurende de dag meer en meer in een potje zwemmen. En wéér slaat het peloton in stukken en brokken uiteen als de beste borstcrawlers gas geven.  

Als verzopen katten rijden de renners op en over het autocircuit van Imola. Hun gezichten getekend, hun sokken soppend in hun schoenen. Het regent in de finale aanvallen - van punchers en klimmers, van regenspecialisten en kamikazeafdalers. Rozetruidrager Simon Yates moet hoogstpersoonlijk gaten dichten op het laatste pukkeltje van de dag.  

In de laatste kilometers ontsnappen Carlos Betancur en Matej Mohoric. Heel even lijken ze het met elkaar uit te gaan maken wie er wint - maar in de laatste kilometer staren ze elkaar dood in plaats van kop over kop naar de finish te rijden. De Ierse sprinter Sam Bennett profiteert. Hij gaat de sprint van een beperkte groep renners vanaf 400 meter al aan en verrast de andere overgebleven sprinters ermee. Met lengtes voorsprong komt hij over de finish.  

Danny van Poppel (Lotto-Jumbo) wordt knap tweede. Gezien de overmacht van Bennett lijkt dat het hoogst haalbare. 

Dumoulin alert
Tom Dumoulin haalde in de vlakke rit langs de Adriatische kust een nat pak, maar beleefde verder een goede dag. Toen het peloton op 25 kilometer van de meet door een hoosbui uiteenscheurde, zat de Nederlandse nummer twee van het klassement alert voorin. Hetzelfde gold voor rozetruidrager Simon Yates en Thibaut Pinot. Concurrenten als Richard Carapaz en Domenico Pozzovivo moesten vol in de achtervolging om het gat te dichten.

Morgen volgt opnieuw een vlakke rit van Ferrara naar Nervesa della Battaglia.

Dagelijks op de hoogte van het laatste Giro-nieuws? Abonneer je op de Wielernieuwsbrief!

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten

Finish

Sam Bennett wint na een machtige eindsprint. Zijn tweede etappezege deze Giro. Van Poppel wordt knap tweede en Dumoulin finisht in de groep met Yates.

1 km

Bennett gaat erop en erover. Hij gaat zijn tweede etappe pakken!

1 km

Bennett, Viviani en Van Poppel zitten in de achtervolgende groep, op 4 seconden van Mohoric en Betancur.

2 km

Mohoric en Betancur fietsen door, maar het gat is heel klein. Houden ze dit vol?

4 km

Matej Mohoric komt erbij. Drie koplopers nu, maar het peloton zit er vlak achter.

6 km

Carlos Betancur sluit aan bij Ulissi. Het duo heeft 8 seconden voorsprong.

8 km

Diego Ullisi is als eerste boven. De Italiaan fietst door terwijl het achter hem even stil lijkt te vallen.

8 km

Zelfs Sam Bennett is in de aanval. De Ierse sprinter hadden we hier nog niet verwacht.

10 km

Vlak voor de top van de Tre Monti strandt de poging van Wellens. Vanuit het peloton blijft het aanvallen regelen. Het is zeker geen uitgemaakte zaak dat dit een massasprint wordt.

13 km

Wellens trekt vol door en heeft al een halve minuut te pakken op de achtervolgers. Over een kilometer wacht de Belg van Lotto-Soudal de enige beklimming van de dag: de Tre Monti van de vierde categorie.

15 km

Wellens rijdt als eerste het circuit van Imola op. Over 15 kilometer is hier ook de finale.

16 km

11 seconden racet Tom Wellens voor het peloton uit. Daar volgt intussen aanval op aanval.

18 km

Op het moment dat alles weer bij elkaar komt springt Tim Wellens weg. De Belg, die al een etappe won, slaat een gaatje van honderd meter.

19 km

Het lijkt erop dat Danny van Poppel in de achtervolgende groep zit. Zij gaan terugkeren bij de groep Dumoulin.

21 km

Maestri en Mosca zijn de laatste twee vluchters die worden gegrepen door de group Dumoulin. Na bijna 200 kilometer zit het avontuur erop.

Het verschil tussen de groep Dumoulin/Yates en de groep Carapaz/Pozzovivo/Viviani is een halve minuut.

23 km

Dumoulin zet zijn ploeggenoten aan kop van het eerste peloton. Hij weet dat Pozzovivo en Carapaz op achterstand rijden en wil hier een slag slaan.

25 km

Het peloton is in twee stukken uiteengevallen. Carapaz en Pozzovivo zitten in groep 2 en moeten in de achtervolging. Ook Viviani zit niet goed.

26 km

Bora trekt vol door aan kop van het peloton. Dat betekent dat Bennett er zeker bij zit. Maar van Elia Viviani geen spoor!

29 km

In de barre omstandigheden moeten er achterin het peloton plukjes renners lossen. Wat een hondenweer.

Simon Yates en Tom Dumoulin zitten goed in het peloton.

30 km

Terwijl het steeds harder gaat regenen neemt het peloton een grote hap uit de achterstand op de vluchters. Een kleine minuut scheidt de koplopers nog maar van het pak.

laad oudere berichten