Volledig scherm
© TDW

Beresterke Dumoulin boekt historische eindzege

Tom Dumoulin heeft als eerste Nederlandse renner ooit de Giro d'Italia gewonnen. De Nederlander reed in de afsluitende tijdrit leider Nairo Quintana uit de roze trui en komt zo in een rijtje met Joop Zoetemelk en Jan Janssen als Nederlandse groterondewinnaars.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© anp

Door Edward Swier

De 26-jarige Limburger, kopman van Sunweb-Giant, won als eerste Nederlander ooit de Giro d'Italia. In de afsluitende tijdrit, van Monza naar Milaan (over 29,3 kilometer), maakte hij zijn achterstand op de top-drie alsnog goed. Op het Domplein ontving Dumoulin de ultieme roze trui. Nairo Quintana (uiteindelijk tweede op 31 seconden) en Vincenzo Nibali (derde op 40 seconden) flankeerden hem, na een secondenspel van ruim drie weken.

Dumoulin is pas de derde Nederlandse wielrenner die een Grote Ronde wint. Joop Zoetemelk en Jan Janssen gingen hem voor. Janssen won in 1968 de Tour de France, nadat hij een jaar ervoor de Vuelta had gewonnen. Ook Zoetemelk noteerde een dergelijke dubbel: de Ronde van Spanje in 1979 en de Tour de France in 1980. Sindsdien, deze zomer dus 37 jaar geleden, won geen enkele Nederlander nog een van de drie monumentale etappekoersen. In de Giro was Erik Breukink er, met een tweede plaats in 1988, er het dichtst bij. Steven Kruijswijk was vorig jaar bijna verzekerd van de eeuwige roem, tot hij in de afdaling van de Col d'Agnel tegen een sneeuwrand tot stilstand kwam. Een jaar later schreef alsnog een Nederlander geschiedenis.

Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© AFP

De 100ste Giro kende - zonder twijfel - een koninklijk slot. Zelden hadden op de slotdag nog een handvol renners kans op de eindzege. Als nummer vier werd Dumoulin zaterdagnamiddag nota bene al als favoriet bestempeld. Het maakte de ultieme dag uniek, de ontknoping - uit Nederlands oogpunt vooral - extreem interessant.

Dumoulin won de tijdrit overigens niet. Het werd een Nederlands een-tweetje. Jos van Emden zette rond drie uur in de middag de richttijd voor de favorieten neer. Met 33.08, ruim 53 kilometer per uur, voldeed hij aan zijn deel van de afspraak die hij met Dumoulin had gemaakt. Van Emden en Dumoulin (tweede met 33.23) hadden elkaar zaterdag nog gesproken. Tom had Van Emden daarbij toevertrouwd dat hij hoopte dat ze in Milaan samen op het podium zouden staan. Die droom kwam voor beiden uit.

Volledig scherm
© anp

Dumoulin wist op voorhand wat hem te wachten stond. Als vierde in de rangschikking diende hij tijd te winnen op de Fransman Thibaut Pinot (10 seconden), de Italiaanse thuisfavoriet Vincenzo Nibali (14 tellen) en natuurlijk roze-truidrager Nairo Quintana, die na twintig etappes welgeteld 53 seconden voorsprong op Dumoulin had.

Na 8,8 kilometer, bij het eerste meetpunt, had Dumoulin zijn achterstand op Pinot en Nibali al goedgemaakt, Quintana had daar nog slechts een marge van 22 seconden over. Halverwege de tijdrit had hij ook de Colombiaan al weten te verschalken. Op de streep, traditiegetrouw getrokken onder de kathedraal op het Piazza del Duomo, was Dumoulin uiteindelijk 54 seconden sneller dan Nibali, Pinot (1.27 minuten) en Quintana (1.24 minuten) verloren meer.

Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© ANP

Het parcours van de tijdrit was, concludeerden vriend en vijand vooraf, op het lijf geschreven van de échte tijdrijders, van renners met power en stiekem wat extra kilo's. Na een opwarmronde op het zware asfalt van het autocircuit van Monza zakten de renners af richting Milaan. Letterlijk, want het merendeel van de 29,3 kilometer lange chrono was licht aflopend. Omdat de wind goeddeels tegen stond, was het niettemin hard werken. Dumoulin zou het zeker liggen, was ieders conclusie.

Juist vanwege de twee lange tijdritten in de Giro had Dumoulin deze winter zijn zinnen al op de Italiaanse rittenkoers gezet. Het zou hem, à la Miguel Indurain, een flink voordeel geven ten opzichte van de pure klimmers, wist de Sunweb-kopman.

Uiteindelijk bleek de tijdwinst in de individuele gevechten met de klok inderdaad cruciaal, al was dat tevergeefs geweest als Dumoulin zich in de bergen niet zo taai had getoond. Dumoulin won bergop in Oropa. Slechts door zijn onwillige darmen, die hem dwongen in de koninginnenrit naar Bormio in de berm plaats te nemen, kwam zijn eindzege nog in gevaar. In Milaan stelde hij alsnog het roze veilig.

Volledig scherm
© anp

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Dumoulin is de winnaar!

Het is zeker: Quintana is binnen! Tom Dumoulin wint de Giro.

Dumoulin wint!

Quintana gaat er nooit meer komen. Ook Dumoulin beseft het! Prachtig!

Twee renners nog

Het is wachten op Quintana en Nibali, de twee laatste renners. Zij zullen Dumoulin vergezellen op het eindpodium.

Dumoulin niet aan tijd Van Emden

Dumoulin met de tweede eindtijd achter Jos van Emden. Hij gaat winnen.

Strijd beslist

Dumoulin gaat het zonder pech redden! Geweldig van de renner van Sunweb! Voor de tweede plaats is het spannend tussen Quintana en Nibali.

Nibali ruim trager

37 seconden verliest Nibali op Dumoulin. Quintana 54 seconden, waardoor Dumoulin nu virtueel de roze tru iin bezig heeft.

Mollema is klaar

Bauke Mollema rijdt geen sterke tijdrit, maar zijn zevende plaats in het klassement gaat hij vast houden. Voorlopig 27ste tijd voor de renner.

Pinot van het podium

Pinot valt voorlopig van het podium. De strijd blijft spannend, Dumoulin heeft nog tien seconden nodig voor eindwinst.

Dumoulin ook tweede bij tussenpunt 2

Tom Dumoulin komt op zes seconden langs bij het tweede tussenpunt. Zo lijkt Jos van Emden de tijdrit te gaan winnen, maar Dumoulin is op weg naar Girowinst! Wat een succes.

Quintana al helft van voorsprong kwijt

Nairo Quintana zit bij het eerste tussenpunt al op 30 seconden. Daarmee zou hij meer dan de helft van zijn voorgift hebben weggegeven. Bob Jungels pakt ondertussen op het laatste moment de witte jongerentrui af van Adam Yates.

Wie pakt de eindzege?

Ook Vincenzo Nibali kan de eindzege zo goed als vergeten. Dumoulin is 15 seconden sneller en zijn achterstand bedroeg 14 tellen. Tom Dumoulin op weg naar eindwinst?

Dumoulin tweede

Tom Dumoulin staat tweede bij het eerste tussenpunt, op twee seconden van Jos van Emden. Wachten op Pinot, Nibali en vooral Quintana. Pinot redt het niet, die ziet virtueel Dumoulin over hem heenspringen.

Iedereen onderweg

De 'roze' Nairo Quintana is ook begonnen aan de laatste 29 kilometer. Wie rijdt hem uit de leiderstrui of pakt hij zijn tweede eindwinst?

Wat kan Zakarin?

Ilnoer Zakarin is snel onderweg. De achtste tijd voor de Rus bij het eerste tussenpunt.

Jungels verliest wat

Bob Jungels gaat Jos van Emden niet bedreigen voor ritwinst. Ondertussen start ook Vincenzo Nibali aan de tijdrit, maar het lijkt zo goed als onmogelijk voor de Siciliaan.

Pinot hoopt op podium

Thibaut Pinot, Frans kampioen tijdrijden, is onderweg. De nummer drie hoopt zijn plek iets te verbeteren, maar zal al blij zijn met de derde podiumplek.

Mollema niet top

Bauke Mollema zit net achter Yates bij tussenpunt één. Dat valt misschien een beetje tegen, maar voor zijn klassement maakt het niet uit.

Dumoulin onderweg!

Tom Dumoulin is begonnen aan 29 héél belangrijke kilometers. Kan de Nederlander de Giro winnen? Over iets meer dan een half uur weten we het.

Daar is de nummer 5

Ilnoer Zakarin, de nummer vijf van het klassement, staat op het podium. Tom Dumoulin is de volgende die van start mag.

Jungels goed bezig

Bob Jungels is derde bij tussenpunt één, op dertien seconden van Van Emden. De witte trui is binnen handbereik.

laad oudere berichten