Volledig scherm
© Cor Vos

Bob Jungels bezorgt Quick Step nieuwe grote zege

Quick Step heeft het voorjaar op passende wijze afgesloten. Bob Jungels bezorgde de Belgische succesploeg de 27ste zege van het seizoen. De Luxemburger soleerde, net als landgenoot Andy Schleck in 2009, naar winst in La Doyenne.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© belga
Volledig scherm
© belga
Volledig scherm
© belga

Door Sjors Tanis

Quick Step won dit seizoen aan alleen klassiekers al Dwars door Vlaanderen (Yves Lampaert), E3 Harelbeke en de Ronde van Vlaanderen (Niki Terpstra), de Scheldeprijs (Fabio Jakobsen) én de Waalse Pijl (Julian Alaphilippe).

Jungels ging vlak na de top van de Roche-aux-Faucons, op zo'n vijftien kilometer van de finish, solo nadat het uitgedunde peloton even stilviel. Dat was net nadat de laatste vroege vluchter, Jérôme Baugnies, vlak voor de Roche-aux-Faucons werd bijgehaald. De kampioen van Luxemburg pakte door de twijfel en een gebrek aan samenwerking bij de favorieten snel een voorsprong van een halve minuut en begon aan de Côte de Saint-Nicolas met liefst 55 seconden voorsprong op de favorieten.

Daar plaatste Jelle Vanendert direct aan de voet van de Saint-Nicolas een aanval. De Belg kwam in eerste instantie snel dichterbij, maar hij bleef hangen op 25 seconden. In de achtergrond reden Romain Bardet en Michael Woods weg bij de overige favorieten, maar het was te laat om leider Jungels nog terug te halen.

Zo kon Jungels de mooiste triomf uit zijn carrière vieren. De 25-jarige renner doet dat op -zo goed als- dezelfde wijze als zijn landgenoot Andy Schleck negen jaar geleden. Het enige verschil: Schleck viel aan óp de beklimming, Jungels net na de top. Belangrijke gelijkenis: de winst in 'LBL' was voor beide renners hun eerste échte grote zege.

Achter de winnaar sprintte de ontsnapte Woods naar de tweede plaats, op ruim een halve minuut van de winnaar. Bardet werd derde. Jungels' ploeggenoot Alaphilippe eindigde als vierde nadat hij in de finale -bijna- elke aanval wist te counteren. Sam Oomen was op de twaalfde plek de beste Nederlander. Tom Dumoulin kwam als vijftiende over de streep.

Volledig scherm
© ap
Volledig scherm
© photo_news

Liveblog

 geen nieuwe berichten

0 km

Bob Jungels wint! Michael Woods is tweede, Romain Bardet derde.

1 km

Jungels is bijna binnen. De renners zitten in de laatste kilometer!

2 km

We beginnen aan de slotklim naar Ans. Bob Jungels heeft 30 seconden en gaat winnen!

4 km

Jelle Vanendert is op de Saint-Nicolas solo gegaan achter leider Jungels. Hij volgt op 20 seconden.

6 km

Bob Jungels is op weg naar de zege! Hij heeft 50 seconden op de groep met favorieten, waar een renner van Astana het werk doet voor Fuglsang. De kampioen van Luxemburg begint aan de Saint-Nicolas.

10 km

Bob Jungels begint met 35 seconden voorsprong aan de Saint-Nicolas. Hij heeft de zege voor het grijpen.

13 km

Jungels blijft goed ronddraaien, maar loopt niet veel verder weg. Hij behoudt zijn voorsprong, met nog 5 kilometer te gaan tot de voet van de Saint-Nicolas.

16 km

Bob Jungels heeft 15 seconden voorsprong, maar Tim Wellens zet zich op kop in de achtervolging. Ook Sam Oomen en Tom Dumoulin zitten in die groep, net als favorieten Gasparotto, Valverde, Alaphilippe, Vanendert en Daniel Martin.

17 km

Jungels is vlak na de top van de Valkenrots weggereden en pakt meteen 20 seconden. Wellens, Valverde en Alaphilippe rijden erachter, maar de samenwerking is niet goed.

19 km

Jungels maakt tempo, maar veel renners kunnen volgen. Mollema missen we, de Nederlander kan niet volgen. Ook Slagter en Landa moeten lossen.

20 km

Philippe Gilbert valt aan, en Tom Dumoulin, Sergio Henao en Tim Wellens volgen.

20 km

Is Vincenzo Nibali wat van plan? Hij heeft zijn -ijzersterke- ploeg op kop gezet. Barguil en Majka, twee klassementsrenners, hebben het heel lastig achteraan in het peloton.

22 km

Baugnies is gegrepen! Een uitgedund peloton gaat beginnen aan de Roche-aux-Faucons. Hier gaan zeker aanvallen komen.

25 km

Nog 25 kilometer! In het uitgedunde peloton zitten de Nederlanders Mollema, Gesink, Slagter en Dumoulin. Baugnies zijn verhaal zit er bijna op; hij heeft nog tien seconden.

27 km

Bahrain-Merida meldt zich vooraan in het peloton. De Roche-aux-Faucons (1.4 km, 10%) komt in zicht. Nog vijf kilometer tot de voet.

31 km

Ourselin en Perez worden bijgehaald door het peloton. Baugnies heeft 35 seconden op het peloton, dat ook de Brit Christian in zicht krijgt. Achteraan in het peloton wordt er gevallen door Berhane en Warbasse. Vooraan imponeert Quick Step met vijf renners aan kop.

33 km

Baugnies is niet van plan om te wachten op zijn voormalige medevluchters. Zij (Ourselin, Perez en Christian) volgen op 30 seconden. Het peloton zit op één minuut.

35 km

Met Quick Step op kop komt het peloton boven op de Redoute. Wout Poels (winnaar in 2016) heeft het al heel lastig op de steile stukken. Baugnies heeft 1'45 op het peloton.

36 km

Enric Mas maakt tempo op de Redoute voor kopman Julian Alaphilippe. In de kopgroep blijft Baugnies zo'n tien seconden voor de drie achtervolgers rijden. Het peloton komt wel snel terug tot de leiders: het verschil is 1'20.

38 km

Aan de voet van de Redoute gaat Baugnies direct in de aanval in de kopgroep. De overige drie leiders volgen niet in de eerste honderden meters. Het peloton volgt op 1'50 en komt dus snel dichterbij.

laad oudere berichten