Volledig scherm
© photo_news

Bos en Van den Berg declasseren gevestigde orde

De Nederlandse baansprinters die eerder dit jaar de EK-titel op de teamsprint pakten, dachten dat de weg naar de Spelen voor ze open lag. Maar er zijn deze week ineens twee obstakels op die weg verschenen. Ze heten Theo Bos en Roy van den Berg.

Op het middenterrein van de wielerbaan staat een muur. Hij is onzichtbaar, en je kunt er doorheen lopen. Maar dat wil niet zeggen dat hij er niet staat. De muur is de scheiding tussen twee kampen.

Aan de ene kant zitten Jeffrey Hoogland, Matthijs Büchli, Nils van 't Hoenderdaal en Hugo Haak - die als ploeg eerder dit jaar nog Europees kampioen werden op de teamsprint - op hun bankjes. Al jaren werken ze toe naar Rio, onder leiding van bondscoach René Wolff. Tot een paar dagen geleden dachten ze dat ze onder elkaar uit zouden maken welke drie renners er naar de Spelen mochten voor de teamsprint. Maar nu is alles anders.

Hagelstenen
Want aan de andere kant van de onzichtbare muur zitten twee concurrenten die uit de lucht zijn komen vallen als hagelstenen op een stranddag. De een is Theo Bos - in een ver verleden vijf keer wereldkampioen, de afgelopen jaren wegrenner. De ander heet Roy van den Berg - een ex-BMX'er met een Rambo-lichaam, dat van boven tot onder is getatoeëerd. Om zijn carrière te beschrijven heb je drie pakken lege A4'tjes nodig: het is een aaneenschakeling van comebacks en zijstappen naar andere sporten.

Op de individuele sprint draait het uit op rechtstreekse duels tussen het ene kamp en het andere kamp. En Bos en Van den Berg winnen die duels allemaal. Bos - die een dag eerder ook al de kilometer tijdrit won - wint de sprint door regerend Europees kampioen Jeffrey Hoogland en Nils van 't Hoenderdaal uit het toernooi te kieperen, Van den Berg doet hetzelfde met Matthijs Büchli. Die zegt na zijn nederlaag in de halve finale: ,,Ja, natuurlijk zijn die jongens een bedreiging. We zijn vier jaar bezig om naar Rio te werken; het zou nogal zuur zijn als je er dan op het laatste moment uitvliegt door iemand die van buitenaf komt. Maar ja, dat is topsport hè."

Lees het hele verhaal vandaag in het Algemeen Dagblad, in de digikrant of via Blendle.