Volledig scherm
Thomas Boudat. © AFP

Boudat wint eerste etappe Ruta del Sol

 Thomas Boudat heeft de eerste etappe van de Ruta del Sol op zijn naam geschreven. De Fransman was in de straten van Granada de snelste in een massasprint.

Volledig scherm
© AFP

Boudat sprintte als eerste over de finish, na ruim 196 kilometer fietsen van Mijas naar Granada. De Italiaan Sacha Modolo eindigde als tweede, vlak voor de Fransman Clément Venturini. Moreno Hofland was met een achtste plaats de beste Nederlander.

De Ruta del Sol eindigt zondag met een tijdrit over ruim 14 kilometer rond Barbate. Chris Froome is een van de favorieten voor de eindzege. De Brit laat zich donderdag mogelijk zien bij de aankomst van de Alto de las Allanadas. De laatste winnaar van de Tour de France en Vuelta vroeg voor de start van de eerste etappe van de koers door Andalusië begrip voor zijn situatie.

Hij is afgelopen najaar tijdens de Ronde van Spanje betrapt op een te hoge waarde van het verboden salbutamol in zijn lichaam en moet zich daarvoor verantwoorden bij de internationale wielrenunie UCI. ,,Ik weet dat ik niets verkeerds heb gedaan. We zitten nu middenin het proces om dat te bewijzen'', zei de viervoudig Tourwinnaar bij de start van de Ruta del Sol in het Spaanse Mijas.

Er was veel kritiek, ook vanuit het peloton, op zijn deelname aan de rittenkoers. UCI-baas David Lappartient vindt ook dat Sky de renner beter niet had kunnen laten starten zo lang er geen uitspraak is. ,,Er is niemand die meer hoopt op een snelle oplossing dan ik. Ik vraag van niemand het voordeel van de twijfel. Het enige wat ik wil, is een eerlijk proces. Helaas kan ik in het openbaar niet veel over mijn zaak zeggen. Dit had altijd een vertrouwelijke zaak moeten blijven.''

Volledig scherm
Chris Froome. © EPA