Volledig scherm
Matthijs Büchli op de Olympische Spelen in Rio. © AFP

Büchli pakt goud op keirin bij wereldbeker in Manchester

Matthijs Büchli heeft bij de wereldbeker baanwielrennen in Manchester zondag goud veroverd op keirin. De winnaar van olympisch zilver op dit onderdeel was in de finale net iets sneller dan de Oekraïner Andrei Vinokourov. Het brons was voor de Spanjaard Juan Peralta.

Een dag eerder was Büchli in de halve finale van het sprinttoernooi nog hard ten val gekomen. De Nederlander, die uitkomt voor BEAT Cycling Club, zat onder de schaafwonden en liet de wedstrijd om het brons schieten.

Büchli hield vandaag door zijn val geen rekening met goud. ,,Dit is bizar. Ik had dit nooit verwacht. Gisteren deed het heel veel pijn. Vanochtend had ik er nog geen vertrouwen in. Ik wilde de eerste rit gebruiken om te kijken hoe het ging. Ik reed zonder tactiek en volledig op de automatische piloot. De eerste ronde en de finale gingen gewoon heel erg goed en vooral heel erg hard. Blijkbaar maakt zo'n val niet zo veel uit als je in vorm bent.''

Coach Tim Veldt was vol lof. ,,Dit is ongelooflijk, na zo'n val als gisteren. Matthijs bewijst hier weer hoe ontzettend sterk hij is.''

Theo Bos eindigde als vierde op de kilometer tijdrit. De 34-jarige baanwielrenner zette in de finale 1.01,610 neer en gaf daarmee iets meer dan anderhalve seconde toe op de Australiër Matthew Glaetzer.

Volledig scherm
© NurPhoto via Getty Images