Volledig scherm
Sanne Cant © BELGA

Cant troeft Nederlands viertal af bij WK veldrijden

De Belgische Sanne Cant (28) heeft voor het derde jaar op rij het WK veldrijden op haar conto geschreven. In het Deense Bogense troefde ze in de finale liefst vier Nederlandse dames af. Topfavoriet Lucinda Brand eindigde als tweede, Marianne Vos kwam als derde over de streep.

Bij de vrouwencross reisde de Nederlandse enclave met grote plannen af naar Bogense. Met Lucinda Brand had het dé favoriet in de gelederen. Zij kwam echter niet lekker uit de startblokken en gleed in de eerste ronde al onderuit. De koers werd op dat moment bepaald door landgenoten Denise Betsema en Europees kampioene Annemarie Worst. Al gauw werd duidelijk dat de regerend wereldkampioen Cant ook over goede benen beschikte.

Op het glibberige circuit reed Brand alsnog naar voren toe waardoor halverwege de race een ideale situatie voor de Nederlandse vrouwen ontstond: een kopgroep met Betsema, Worst, Vos, Brand en Cant. Er werden echter fouten gemaakt. De fiets van Brand werd bij een wissel te vroeg uit haar handen getrokken door haar vader waardoor ze viel, ook Vos viel bij de materiaalpost na een fietswissel. Deze missers kostten onnodig veel kracht. 

Bekijk hieronder de reactie van Lucinda Brand.

Volledig scherm
Marianne Vos © photo: Cor Vos
Volledig scherm
Lucinda Brand © Cor Vos

Cant maakte geen fouten en reed in de een na laatste ronde weg en kwam solo over de finish. Achter het Nederlandse duo Brand (9 seconden achterstand) en Vos (+15) eindigde Denise Betsema (+25) als vierde en Annemarie Worst (+34) als vijfde.

,,Het was een tactische race en omdat ik drie of vier Nederlandse renners achter me had, moest ik slim zijn”, aldus Cant, die zich prettig voelde in de omstandigheden in Denemarken. ,,Het was winderig, modderig en glad en daar hou ik van. Maar het werd me niet makkelijk gemaakt.” Vorig jaar was Cant in Valkenburg ook een klasse apart. Toen werd Brand derde en was het zilver voor de Amerikaanse Katherine Compton.

Brand gaf na afloop bij Sporza een verklaring voor haar val. ,,Mijn vader pakte iets te snel mijn fiets. Ik neem aan dat hij dat niet expres doet, dus ik vergeef het hem wel. Anders kunnen we met kerst niet meer samen om tafel zitten”, aldus Brand, die vorig weekend nog indruk maakte tijdens de laatste wereldbekercross van dit seizoen in het Brabantse Hoogerheide. ,,Ik kon op het parcours van vorige week veel beter mijn power kwijt dan hier. Dat wist ik eigenlijk al wel.”

De wedstrijd voor mannen wordt morgen verreden.

Bekijk hieronder de reacties van Marianne Vos, Denise Betsema en Annemarie Worst.

Volledig scherm
Sanne Cant © Cor Vos
Volledig scherm
Marianne Vos © Cor Vos
  1. Titelverdediger Valgren rekent op steun ervaren ploeg in Gold Race

    Titelverde­di­ger Valgren rekent op steun ervaren ploeg in Gold Race

    Wielerploeg Dimension Data herbergt zondag in de Amstel Gold Race het complete podium van de editie van vorig jaar. De Deen Michael Valgren, vorig jaar zegevierend, kwam over van Astana. Roman Kreuziger werd vorig jaar nog tweede namens Mitchelton-Scott en de Italiaan Enrico Gasparotto derde in het shirt van Bahrain. De Tsjech en de Italiaan stapten deze winter over naar het Zuid-Afrikaanse team waarvoor ook Tom-Jelte Slagter morgen in actie zal komen.