Volledig scherm
Mark Renshaw hielp zijn kopman Mark Cavendish aan veel overwinningen. © BELGA

Cavendish-helper Renshaw stopt aan eind van seizoen

Mark Renshaw is bezig aan zijn laatste jaar als profwielrenner. De Australiër van Dimension Data, 36 jaar inmiddels, kondigde vandaag zijn aanstaande afscheid aan. 

,,Na 16 jaar zeg ik vol trots dat 2019 mijn laatste jaar als beroepsrenner is. Terugkijkend kan ik zeer tevreden zijn over de successen die ik heb geboekt, individueel en als onderdeel van een team", aldus Renshaw die een groot deel van zijn loopbaan de rol van voorbereider vervulde in de massasprints voor de Britse sprinter Mark Cavendish.

Renshaw reed voor een hele rits ploegen waaronder FdJ, Crédit Agricole en HTC-Highroad. In 2012 en 2013 was hij in Nederlandse dienst bij de ploeg die achtereenvolgens Rabobank, Blanco en Belkin heette. In die periode boekte hij drie van zijn twaalf overwinningen, waaronder een rit in de Eneco Tour. Renshaw startte tien keer in de Tour de France, maar dit jaar zou hij sowieso niet deelnemen. Dat stond los van het op het laatste moment niet selecteren van Cavendish, de kopman met wie hij zo veel successen beleefde.

Een oud-ploeggenoot van Renshaw in zijn Blanco/Belkin-periode kondigde ook zijn afscheid aan. De Duitser Robert Wagner was tot vorig jaar actief voor de Nederlandse ploeg die inmiddels LottoNL-Jumbo heette. Dit seizoen kwam de 36-jarige Duitser uit voor het Franse Arkéa Samsic maar talrijke blessures hielden hem vaak aan de kant en voorkwamen ook een derde Tourdeelname. “Het wielrennen geeft me geen plezier meer”, zei Wagner in de krant Magdeburger Volksstimme.