Chaves wint, sterke Yates pakt roze, Dumoulin blijft tweede

Esteban Chaves heeft de zesde etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De Colombiaan van Mitchelton-Scott zat in de omvangrijke vlucht van de dag en wist het knap af te maken. Alleen ploegmaat Simon Yates kon hem op de slotklim naar top van de Etna nog achterhalen en pakt daarmee de roze trui. Tom Dumoulin finishte als achtste en behoudt zijn tweede plek in het klassement.

Nabeschouwing

Mitchelton-SCOTT on Twitter

Giro101 https://t.co/etBzfSn8X9

Door Thijs Zonneveld

En dan, na een eeuwigdurende beklimming, na een eindeloze weg door de lavavelden en na talloze demarrages van alle favorieten, geeft Simon Yates gas. Het is alsof hij wordt afgeschoten door een katapult. Binnen een mum van tijd heeft hij een straatlengte voorsprong op de andere favorieten. Hij is de enige die nog naar Esteban Chaves, zijn ploeggenoot bij Mitchelton-Scott, rijdt. Op vijftig meter van de finish overlegt hij nog even via zijn radiootje met de ploegleiding wie er moet winnen. Gezamenlijk beslissen ze dat de buit wordt verdeeld: Chaves de rit, Yates het roze. Yates zegt na afloop: ,,Chaves heeft de hele dag vooruit gereden, hij verdient het." Maar het cadeau aan zijn ploeggenoot betekent ook dat hij in de rest van de Giro op Chaves' steun kan rekenen.

De rit naar de Etna is totaal anders dan de Etna-etappe van vorig jaar. Toen baarde de beklimming een muis, nu is het een klein slagveld. Al vroeg in de etappe ontsnapt een grote groep renners, met daarbij een aantal adjudanten van de favorieten. Tom Dumoulin heeft Sam Oomen naar voren geschoven, Sky heeft Sergio Henao vooraan en Mitchelton-Scott doet het met Chaves - twee jaar geleden nog tweede in de Giro. Ook Robert Gesink sluipt mee met de kopgroep van 28 man.

Brommer
Het leidt ertoe dat er de hele dag wordt geschaakt en gebluft. Uiteindelijk nemen BMC (van leider Rohan Dennis), Astana (voor Miguel Angel Lopez) en Bahrein-Merida (voor Domenico Pozzovivo) de verantwoordelijkheid op zich om het gat te dichten. Ze geven gas vanaf de eerste oplopende stroken van de Etna, met alle gevolgen vandien. De vluchters worden één voor één ingehaald, in de groep van de favorieten blijven slechts acht man over - onder wie Tom Dumoulin, Chris Froome, Fabio Aru, Thibaut Pinot, Miguel Angel Lopez en Domenico Pozzovivo. Het regent aanvallen, maar niemand komt weg. Dat wil zeggen: totdat Yates zijn brommer aanslingert.

Het één-tweetje van Mitchelton-Scott zet de Giro op zijn kop. Na één week blijkt niet Chris Froome of Tom Dumoulin de beste klassementsrenner, maar Simon Yates. En hij beschikt niet alleen over de beste benen, maar ook over de beste ploeg.

Volledig scherm
© afp

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten

Einde liveblog

Hiermee is dit liveblog ten einde. Hier volgt nu een verslag van deze etappe.
Een fijne dag nog!

Finish

Wat een schitterende dubbelslag van de Australische ploeg zeg!

Dumoulin finisht keurig als achtste en blijft tweede in het klassement.

Finish

Feest voor Mitchelton-Scott! Chaves wint de rit, met Yates juichend naast hem!

De groep-Dumoulin volgt op zo'n 25 seconden. Geen enorme verschillen dus.

1 km

Chaves passeert de rode vod. Yates volgt op 8 seconden. Kort daarachter de groep-Dumoulin.

1,5 km

Yates gaat op weg naar zijn ploegmaat Chaves! Niemand kan de Brit volgen.

2 km

Dumoulin dicht zelf het gat met het viertal. De Limburger heeft prima benen, zoveel is duidelijk. Chaves heeft nog altijd een half minuutje voorsprong.

Froome lijkt het niet al te makkelijk te hebben, maar volgt nog in het groepje Dumoulin.

3 km

Pozzovivo, Yates, Pinot en Bennett rijden weg bij de groep Dumoulin. De Limburger laat Oomen het werk doen.

3 km

Chaves nog altijd solo. Het groepje Dumoulin volgt op 30 seconden. Oomen en co worden ingelopen.

Eén leider dus, met op een half minuutje de favorieten.

4 km

Dumoulin rijdt het groepje favorieten naar Gesink toe. Gesink gaat direct tempo maken voor zijn kopman Bennett.

4 km

Lopez Moreno en Dumoulin krijgen aansluiting. Hun vlucht gaat niet door. Ondertussen rijdt Chaves solo aan de leiding. Oomen volgt in een groepje daarachter.

5 km

Lopez Moreno demarreert uit het kleine peloton. Dumoulin volgt!

Rozetruidrager Dennis lost.

5 km

Chaves springt op en over Ciccone heen. Oomen kraakt, maar breekt nog niet. Ook Gesink heeft het opnieuw lastig.

5 km

Ciccone springt opnieuw weg uit de kopgroep. Er gebeurt nog steeds weinig in het peloton dat op 40 seconden volgt. Dumoulin rijdt daar moeiteloos mee, Astana doet kopwerk.

6 km

Gesink geeft nooit op en ook nu niet. De taaie Varssevelder sluit weer aan bij de leiders.

7 km

Oomen sluit aan bij Ciccone en Henao. Ook Chaves is mee. Gesink heeft moeten laten lopen.

Astana voert het peloton aan.

8 km

Ciccone is weggesprongen bij de leiders, Henao probeert het gaatje te dichten. Gesink, Oomen en Chaves volgen op enkele tientallen meters. Nog geen schermutselingen in het peloton met Froome en Dumoulin, dat inmiddels nog maar 50 seconden achter heeft. Zit de dagwinnaar dan toch in het peloton?

10 km

Gesink sluit weer aan bij de leiders waar ook Sam Oomen - op het oog - moeiteloos meerijdt.

10 km

De vier man worden ingelopen door onder anderen Sam Oomen. Robert Gesink lijkt het wat moeilijker te hebben en volgt op 100 meter.

Het verschil met het peloton is inmiddels onder de minuut gedoken. Daar moeten een paar opvallende namen lossen: de gevallen Formolo en Meintjes.

11 km

Daar gaat Chaves! Hij krijgt zijn Colombiaanse landgenoot Henao mee. De twee dichten het gaatje met Hermans en De Marchi. Vier leiders dus. Gesink en Oomen in achtervolging.

Het peloton rijdt op 1.16.

12 km

De Marchi krijgt Hermans mee. Het duo slaat een klein gaatje. Gesink heeft weer postgevat in de groep met Chaves en Oomen.

laad oudere berichten